ČHMI (chmibrno.org)
27.06.2023 07:30:00

Předpovídat letní bouřky je velmi zrádné

Předpovídat letní bouřky je velmi zrádné a přesně určit, kde se vyskytnou a jak budou silné, neumí žádný model ani meteorolog.

Nejprve si ukažme čtyři radarové snímky z 21. června 2023, které jsou z oblasti na jih od Brna. Tyto čtyři snímky od sebe dělí pouze 30 minut. “Z ničeho” se zde během takto krátké doby vytvořila intenzivní bouřka s krupobitím.

V případě, že jsou předpovídány podmínky vhodné pro vznik konvektivních bouří, bývá vyhlášena výstraha o různém stupni nebezpečí. V tomto směru se vychází z předpokladu, že je lepší variantou varovat i za předpokladu, že se nemusí dané nebezpečí vyskytnout, než nevarovat a nebezpečný jev se nakonec objeví.

Každá předpověď počasí je o pravděpodobnosti. Výstrahy na letní bouřky bývají vyhlašovány pro často rozsáhlejší území, kde je jejich výskyt v daný den možný. To samozřejmě neznamená, že se bouřky vyskytnou ve všech místech v každé z těchto oblastí.

Velmi výrazné bouřky byly předpovídány na čtvrtek 22. 6. 2023 večer. V platnosti byla výstraha nejvyššího stupně nebezpečí. Přestože byly nakonec bouřky na našem území méně silné a v menším rozsahu než se předpokládalo (většina bouřkové aktivity se odehrála na západ od nás v Německu, kde bouřky byly velmi silné a doprovázené až 5cm kroupami), rozhodně nelze říci, že by byla předpověď “špatně”, jak bohužel některá media tuto situaci vyhodnotila.

Spíše jde v tomto případě o nepochopení toho, co nám předpověď vlastně říká a co znamená výstraha. Je potřeba vždy myslet na to, že se jedná o pravděpodobnost a nejlepší možný odhad vývoje situace a raději přijmout preventivní opatření než být následně nemile překvapen nějakým nebezpečným jevem.

Některé komentáře a články v médiích lze brát i pozitivně – ukazují na nedostatečné znalosti v oblasti interpretace a pochopení výstrah a předpovědí počasí a ukazují na něco, čemu je potřeba také věnovat pozornost nad rámec samotných předpovědí a varování.

Na závěr jen doplňme, že aktuální výstrahy můžete sledovat hned z několika zdroj ČHMÚ. Tím prvním je web ČHMÚ, stránka Výstrah.

Další možností je využití mobilní aplikace ČHMÚ, která je dostupná jak pro operační systémy Android, tak iOS. V aplikaci je navíc možné nastavit si vybrané oblasti zájmu a výstrahy jsou následně hned po vydání zasílány uživateli formou push notifikace přímo do telefonu.

Výstrahy lze sledovat také na profilu ČHMÚ na sociálních sítích (Facebook, Twitter), kde jsou samotné informace o výstrahách doplněny i komentářem a dalšími aktuálními informacemi.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty