Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.06.2023 16:28:54

Počasí: Informace k přicházející bouřkové situaci

Podle charakteru výstrah na čtvrteční až páteční bouřkovou vlnu se mezi odborníky i poloodborníky nadšenci mluví o možná nejvýznamnější situaci roku. Ale také s největším potenciálem škod. Zvlněná studená fronta zvolna postupuje od západu přes Německo směrem k naší zemi a před ní jsou doslova extrémně vhodné podmínky pro rozvoj silných bouří. I když ve čtvrtek odpoledne ještě brání rozvoji silných bouřek ve směru Česko zádržná vrstva v oblasti Alp. Situace je tak nadále nejistá. 

Hlavní riziko ve večerních hodinách představují dva typy situací - ojedinělé velmi silné supercely, a potom velký konvektivní systém označovaný jako MCS, na kterém se mohou plošně vyskytnout extrémní nárazy větru, často přes 100 km/h. Prvně jmenované supercely jsou zase spojeny s obrovskými kroupami a výjimečně se ve čtvrtek večer také může objevit tornádo. V noci potom bude pokračovat riziko druhých jmenovaných MCS. Supercely totiž obvykle zanikají přibližně se západem slunce s spíš se mění na další MCS.

Hlavní riziko silných bouřek je v západních Čechách. Bouřky se však mohou objevit na celém území Česka. V Německu řádila ve čtvrtek odpoledne už mimořádně silná supercela. Její následky budou předmětem šetření. Pozor zejména v západní polovině České republiky ve čtvrtek od 20 hodin. Noční bouřkové systémy pak mohou přetrvávat na většině území celou noc až do pátečních ranních hodin. 

Supercela - (zjednodušeno) - jedna dominantní velmi silná bouřková buňka s rotujícím vzestupným proudem vlivem vysokého střihu větru. Nebezpečná obřími kroupami a výjimečně tornády.

MCS - systém bouřkových oblaků, který alespoň v jednom směru vytváří souvislou srážkovou oblast o rozměru 100 km a větším. Nebezpečný plošným výskytem silného větru

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty