chmi.cz (ČHMÚ)
12.07.2023 12:11:00

Podpora nebo tlumení bouří? Dnes je situace pro rozhodování velmi složitá. Co model, to jiný názor – na to je meteorolog zvyklý, jenže dnes modely souhlasně ukazují velmi dobré podmínky pro výrazné bouře

Dnes je situace pro rozhodování velmi složitá. Co model, to jiný názor – na to je meteorolog zvyklý, jenže dnes modely souhlasně ukazují velmi dobré podmínky pro výrazné bouře (střih větru přes 20 m/s, velké množství energie, proti minulým dnům vyšší vlhkost vzduchu), a přesto spousta modelů v daných lokalitách vůbec žádné bouřky nevytváří. 

👉Nedivte se proto, pokud Vám aplikace v mobilech budou ukazovat opak toho, co se venku děje. 


☁️ Jedním z problémů iniciace může být velká oblačnost a zpožděné dosažení teploty konvekce, na severu republiky může být limitující hodně suchá vrstva ve výšce 5 km. Realita bude jako vždy složitější, a proto jsme prozatím označili jako nejrizikovější oblast jižní poloviny území, která navazuje na Bavorsko a Rakousko. Tam by během noci měla probíhat největší aktivita. 

⚡️Kromě toho se odpoledne mohou vytvářet bouřky ve střední části území s postupem na Moravu a Slezsko, které budou „sledovat“ nevýraznou brázdu nižšího tlaku a nejvyšší modelovou CAPE. V případě významné změny situace budeme reagovat operativně.

 

Obrázky rozdílných výpočtů pro radarovou odrazivost na okolím ČR z nejnovějších běhů (06 UTC) modelů ICON D2 (kachelmannwetter.com) vs. Aladina pro dnešních 16:00 SELČ.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty