Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.06.2023 18:49:30

Počasí v novém týdnu: Kolem středy přechodně chladněji

Už v neděli byl patrný na většině území čerstvý severovýchodní vítr. V první polovině nového týdne stáhne do střední Evropy chladnější vzduch. Nejchladnější bude středa, kdy bude kolem 18 až 19 °C. Není to samozřejmě nějaké drastické ochlazení, navíc bude jen přechodné. Už na konci nového týdne budou teploty znovu stoupat k letním hodnotám. Prozatím se letos nechystají tropy. Severní a severovýchodní složka proudění je letos tak silná a stabilní, že se do střední Evropy nedokáže prosadit původem tropický vzduch od jihu. Pro krajinu je to ideální – výpar vody není tak rychlý. Počasí se pohybuje kolem průměru typického pro náš region.

Pondělí se obejde zcela beze srážek. Od úterý se začnou vracet do Česka od severovýchodu přeháňky a bouřky. Bude jich ale méně. Pokud patříte mezi milovníky vyšších teplot, než jaké jsou letos na jaře a přelomu s létem, tak nezoufejte. Podle modelů se vyšší teploty přece jen prosadí od příštího týdne. Na upřesnění ale musíme počkat. V severní Africe sice číhá ohromná masa horkého tropického vzduchu, do střední Evropy jej ale nepouští opačné protiproudění od severu. Středomoří svoje obvyklé vysoké teploty také nabírá jen pozvolna. Je tam nyní 25 až 31 °C. Moře má 19 až 22 °C nejčastěji.


Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude jasno až polojasno, jen přechodně oblačno. Teploty 19 až 23 °C, na severozápadě až 25 °C. 

V úterý bude jasno až polojasno. Na severovýchodě přibývání oblačnosti a místy přeháňky. Teploty 19 až 23 °C, na severovýchodě už jen 17 °C. 

Ve středu bude polojasno, během dne oblačno a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 17 až 21 °C.

Od čtvrtka bude polojasno, během dne oblačno a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 19 až 23 °C a postupně oteplování až na 25 až 29 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty