Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.06.2023 19:08:26

Počasí: Brázda nižšího tlaku vzduchu. Místy přeháňky a bouřky

Počasí u nás ovlivňuje brázda nižšího tlaku vzduchu. Místy se tvoří přeháňky a bouřky, zejména na jihu. Na jihu se srážky objevují cca na 40 % území, jinde v Česku jen na 20 % území. Kde se ale vytvoří zejména odpoledne silnější přeháňka nebo bouřka, může spadnout hodně vody. Bouřky totiž setrvávají na místě nebo mají jen velmi pomalý postup. Zatímco někde tak spadne klidně kolem 30 mm vody, jinde nespadne ani kapka. Lokálně se tak mohou rozvodnit malé toky. Plošné rozdíly ve srážkách zvyšují i rozdíly v půdní vláze. 

Původně se čekalo srážek plošně více. Hlavně v pondělí ale srážky plošné byly a dostaly se i dále na sever. Vlhké proudění totiž dorazilo od jihu, proto je i více srážek právě na jihu. V Rakousku prší denně docela vydatně. Co se týče teplot, ty jsou velmi příjemné kolem 24 °C. V místě zatažené oblohy je trochu méně, kde svítí během dne slunce, tam je naopak i více. Místní přeháňky a bouřky vydrží do víkendu, pak se obloha víc vyjasní. Neblíží se žádné tropické teploty. Bude nadále kolem letních 25 °C.

Předpověď počasí na další dny

Ve čtvrtek bude oblačno, místy přechodně polojasno. Ojediněle, odpoledne a večer místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 19 až 23 °C, při vyjasnění až 26 °C.

V pátek bude většinou oblačno. Během dne místy přeháňky, na východě i bouřky. Teploty 19 až 24 °C, na severozápadě až 27 °C. 

V sobotu bude polojasno až oblačno, ráno ojediněle mlhy, na východě přeháňky, bouřky. Teploty 21 až 25 °C, na severozápadě až 28 °C. 

Od neděle bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, zejména na východě a na horách. Teploty 22 až 26 °C, na severovýchodě kolem 20 °C. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty