Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
03.06.2023 17:25:19

Počasí: Od jihu v novém týdnu srážky

Ve střední Evropě je nadále slunečno a velmi sucho. V sobotu se za suchou studenou frontou slabě ochladilo, byl cítit chladnější a ještě sušší vzduch, který navíc umocnil mírný vítr. Teplota šla nad 20 °C opravdu jen v nejnižších polohách. Od pondělí se začne rýsovat přechodná změna, a to hlavně v jižní polovině území. Právě tam zvládne doputovat slábnoucí frontální vlna. Bude si ale muset donést svou vlastní vzdušnou vlhkost ze Středomoří, protože zde u nás žádná vlhkost není. Laboratorní příklad: kdyby bylo ve stínu tropických 30 °C, tak relativní vlhkost vzduchu by byla asi 18 %. Tak suchý vzduch tady máme.

Je paradoxní, že na srážky se může těšit znovu jih - jihovýchod území, který je na tom s půdní vláhou prozatím dobře. A vyprahlý suchý sever zase dostane srážek minimum. Uvidíme, jak se situace přesně vyvine. V letošním roce dominují severní a východní proudění a ty jsou prostě suchá. Nenesou do střední Evropy vlhkost od západu od oceánu. A tak jediným pořádným zdrojem srážek byly frontální vlny a celé systémy tlakových níží od jihu ze Středomoří. Jenže ty zpravidla zásobují vodou hlavně jihovýchodní polovinu republiky. Tradiční severozápadní a západní složka od oceánu chybí. A tato situace má pokračovat… 

Předpověď počasí na další dny 

V neděli bude jasno až polojasno, na jihovýchodě převážně oblačno a ojediněle přeháňky. Teploty 18 až 22 °C, na západě až 24 °C. 

V pondělí bude převážně oblačno až zataženo, od jihu místy déšť nebo přeháňky. Teploty 19 až 24 °C, v místě srážek jen 17 °C.

V úterý bude převážně oblačno až zataženo, místy déšť či přeháňky, ojed. i bouřky. Teploty 20 až 25 °C, v místě srážek jen 18 °C. 

Od středy bude oblačno až zataženo, místy polojasno. Místy déšť, přeháňky či bouřky. Postupně méně oblačnosti i srážek. Teploty 20 až 28 °C. V průběhu období oteplování.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty