Signal Festival rozsvítí lasery Kampu. Společně s ELI Beamlines tak potřetí oslaví Mezinárodní den světla 16. - 17.5. od 20 do 24 hodin

Foto: Dušan Vondra, TZ Signal Festival

Signal Festival oslaví společně s výzkumným centrem zaměřeným na laserové technologie ELI Beamlines Mezinárodní den světla. Umělecké dílo Omnia od českého vizuálního umělce Jana Hladila oživí park Kampa, svítit bude 16. a 17. května, vždy od 20:00 do 24:00 hodin. Ledově chladné laserové paprsky instalace rozehrají v korunách stromů doslova světelnou symfonii. Projekt odhaluje část dlouhodobé tématické vize tzv. Ekosystémů, která se představí návštěvníkům na jedenáctém ročníku Signal Festivalu v říjnu 2023. Začíná tím tříletý konceptuální cyklus věnující se tématům jako strojové vidění, big data nebo herní prostředí.

Signal Festival a výzkumné centrum ELI Beamlines oslaví Mezinárodní den světla již potřetí. Laserová instalace českého vizuálního umělce Jana Hladila připomene 63 let, které uplynuly od 16. května 1960, kdy americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil vůbec první laser na světě. Stále častěji se však s lasery setkáváme také v umění. V roce 2017 byl proto 16. květen organizací UNESCO ustanoven jako Mezinárodní den světla, od následujícího roku se pak tato událost slaví napříč kontinenty. Instalace bude umístěna v parku Kampa. Dojde tak k jedinečnému spojení přírody, vědy a moderních technologií.

Mezinárodní den světla je první programovou vlaštovkou jedenáctého ročníku Signal Festivalu, který se odehraje od 12. do 15. října 2023. Jeho tématem jsou Ekosystémy a jejich Průzkum. „Příroda, technologie, společnost, kultura – to vše spolu tvoří ekosystémy, v nichž žijeme a hledáme stopy radosti, krásy i vzrušení z nových objevů. Společně s návštěvníky tak budeme prozkoumávat naše ekosystémy prizmatem uměleckých děl, která si kladou za cíl především hledat a objevovat. Setkáme se tak s umělou inteligencí, daty, přírodními živly, architektonickým řádem, matematikou, biologií, poetikou, dramatem i interaktivními herními formáty,“ popisuje nový kurátor festivalu Pavel Mrkus, který je také autorem nové tříleté kurátorské koncepce Signal Festivalu.

Instalace Omnia českého vizuálního umělce Jana Hladila se skládá ze dvou laserových projektorů a vypouklých zrcadel, které vytváří monolitickou strukturu. „V dnešní společnosti displejového vidění a datové komunikace je potřeba neztratit kontakt s fyzickou realitou. Hlavním motivem instalace, kterou společně s výzkumným centrem ELI Beamlines oslavujeme letošní Mezinárodní den světla, je proto ověřování našich vazeb k přirozenému a přírodnímu prostředí,“ popisuje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta. Ledově chladné a technologicky nekompromisní laserové paprsky instalace rozehrají v korunách stromů světelnou symfonii. Jejími hlavními postavami jsou ale ještě stále živé stromy, dirigentem skutečný umělec a diváky fyzicky přítomní lidé.

Český vizuální umělec Jan Hladil studoval grafický design a následně supermédia na pražské VŠUP. Působí jako VJ a věnuje se videoinstalaci. Kromě toho spolupracuje například s Laternou magikou na Nové scéně Národního divadla.

Ve své volné tvorbě se zaměřuje na interpretaci sociálních, kulturních ale i fyzikálních procesů, které specifickým vizuálním ztvárněním převádí do uměleckého způsobu poznání. Svá audiovizuální díla představil například v Národní galerii, Centru současného umění DOX, Galerii hlavního města Prahy, Chemistry Gallery a Galerii Zdeněk Sklenář. Na Signal Festivalu uvedl v minulosti již dvě svá díla – audiovizuální laserovou instalaci QUADD na piazzetě Národního divadla (2022) a světelný objekt Rezonátor v Colloredo-Mansfeldském paláci (2016).

ELI Beamlines je evropské výzkumné centrum, v rámci kterého mezinárodní tým vědců provozuje jedny z nejintenzivnějších laserových systémů na světě. Díky nim nabízí uživatelům z celého světa unikátní nástroje umožňující průkopnický výzkum nejen v oblasti fyziky a materiálových věd, ale také v biomedicíně a laboratorní astrofyzice. „Těší nás, že už poněkolikáté můžeme oslavit Mezinárodní den světla společně se Signal Festivalem. Daří se nám tak úspěšně propojovat sílu a krásu vědy a umění, které od nepaměti tvoří jeden celek,” dodává Zdislava Lojdová, z týmu PR a komunikace ELI Beamlines.

Umělecké dílo Omnia od českého vizuálního umělce Jana Hladila oživí park Kampa, svítit bude 16. a 17. května, vždy od 20:00 do 24:00 hodin.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy