Cianews.cz (ČIA)
Kauza PI a OI  |  09.07.2003 10:33:01

Vláda dnes projedná pomoc klientům Private Investors



O poskytnutí návratné finanční pomoci ve výši 181,833 milionu korun Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry dnes požádá ministerstvo financí vládu. Peníze by měly být použity na výplatu klientů zkrachovalé brokerské společnosti Private Investors. Ministr financí Bohuslav Sobotka bude také po vládě požadovat, aby poskytla 13,8 milionu korun na zpracování případu KTP Quantum. ČIA o tom informovala Eva Nováková z ministerstva financí.

Půjčka garančnímu fondu by podle Sobotkova návrhu měla být na 50 let, přičemž do roku 2007 by fond měl uhradit pět splátek po dvou stech tisících korunách. V dalších desetiletích by se měly splátky postupně zvyšovat. Poslední splátku by měl státní rozpočet obdržet v roce 2053. Peníze od státu však pokryjí pouze polovinu výdajů fondu, kterou podle zákona o cenných papírech garantuje stát. Zbylou část si musí obstarat sám, což není vzhledem k jeho finanční situaci příliš reálné.

Ministerstvo financí již vládě předložilo zákonnou úpravu, která zvyšuje odvod příspěvků obchodníků s cennými papíry do fondu tak, aby se zvýšila solventnost fondu. Vzhledem ke značným nárokům na státní rozpočet odstranilo z novely povinnost poskytovat z rozpočtu návratnou finanční výpomoc. Ministerstvo v tomto případě zvolilo řešení obdobné tomu, jaké je v zákoně o bankách a v zákoně o spořitelních a úvěrních družstvech.

Brokerská společnost Private Investors vyhlásila 21. května 2001 nečekaný úpadek. Zpočátku vedení firmy jako důvod krachu uvádělo pouze negativní vývoj na amerických akciových trzích. Posléze však přiznalo obchodování s prostředky, které získalo půjčkou za cenné papíry klientů. Když obchodní spekulace nevyšly, byla makléřská společnost nucena prodat klientská aktiva a zaplatit jimi zadlužení. Při krachu společnosti přišlo asi 2,5 tisíce klientů o miliardu korun. Protože má každý klient nárok na 90 procent investice, avšak maximálně 400 tisíc korun, činí pohledávky klientů vůči garančnímu fondu 360 milionů korun.

-vp-,-ak





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Kauza PI a OI:

02.06.2003  Akcie Software602 v dražbě Private Investors Václav Horák (AliaWeb)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688