Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.03.2023 17:34:01

Počasí: Chladno, hodně oblačnosti, místy srážky

Přestože modely nyní ve svých předpovědích trochu zvyšují teploty, žádné kloudné jaro zatím nepřijde. Výjimkou bude jižní Morava, kde bude citelně tepleji než na zbytku našeho území. Tam půjde naměřit až 10 °C a do konce nového týdne asi přijde i výkyv až na 12 °C. Jinde ale bude nejčastěji 2 až 8 °C, což moc jarní teplota není. Ráno navíc bude většinou mrznout. Objevit se tak může i náledí. U aut budeme nadále často škrábat. Modely všeobecně odsouvají vydatnější srážky. Nyní se budou často objevovat slabé přeháňky, od středních poloh sněhové. Kolem hor a vrchovin bude srážek víc.

Jelikož v nížinách byla přes zimu znovu mizerná sněhová pokrývka, oproti historickým průměrům už začíná být v pár regionech slabé sucho. Výhledově se však čekají vydatnější srážky. Jen je prostě modely odsouvají. Relativně chladné počasí udrží zimní sezónu na horách, zejména nad 1 000 m n. m. Když budete nyní na konci zimy a začátku jara vybírat co nejvýše položená lyžařská střediska, ještě si pěkně zajezdíte. Zatímco nyní je docela chladné počasí stabilní, podle modelů se postupně počasí rozkolísá a budou se víc střídat teplé epizody se studenými vpády. Počkáme si na vývoj.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude zataženo až oblačno, ojediněle, během dne postupně místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Pod 400 m n. m. i srážky smíšené nebo dešťové. Teploty 2 až 6 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky, zejména na horách. Teploty 4 až 8 °C, na jihovýchodě až 10 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, od západu sněžení, na jihovýchodě pod 600 m n. m. srážky smíšené nebo dešťové. Teploty 1 až 5 °C, na jihovýchodě až 9 °C. 

Od čtvrtka bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, od středních poloh přechodně i srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 5 až 9 °C, na jihu a jihovýchodě až 12 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty