ČHMI (chmibrno.org)
22.02.2023 07:49:32

Množství sněhu k druhé polovině února 2023

Letošní sněhová nadílka se zatím konala ve dvou vlnách. První přišla hlavně v první polovině prosince a ve vyšších polohách již v půlce listopadu. Během vánočních svátků se přes nás přehnala výrazná teplá epizoda, která měla za následek kompletní rozpuštění sněhové pokrývky v celé republice. Další významnější sněhová epizoda se pak vyskytovala od poloviny ledna do poloviny února. Nyní se opět sníh rozpouští i v nejvyšších partiích České republiky.

V nižších polohách, reprezentovaných zde stanicí Brno Tuřany a Doksany, sice napadlo v půlce prosince celkem obvyklé množství sněhové pokrývky, ale poté již byly srážky většinou dešťové. Momentálně v lokalitě Brno-Tuřany chybí do dlouhodobého průměru napadnout 20 cm nového sněhu a v Doksanech 11 cm. Tam sněžilo ještě 20-21. 1. 2023. Na horách je situace prostorově značně rozdílná. V Churáňově chybí 86 cm nového sněhu a na Lysé hoře naopak jen 29 cm. Na Churáňově tedy zatím napadlo jen 63 % obvyklého množství sněhu, na Lysé hoře však 91 %.

Nejvyšší výška sněhové pokrývky na obou zkoumaných horských stanicích byla dosažena 4. 2. 2023 na Churáňově (58 cm) a o den pozděni na Lysé hoře (130 cm). Jak lze vidět na obrázku 2, na Lysé hoře sníh v posledních dnech tak rychle netál, jako v případě Churáňova.

Obrázek 1. Kumulace množství nového sněhu (cm) na čtyřech vybraných stanicích a jejich porovnání s dlouhodobým průměrem 1961-2019 a i s minulou sezónou.
Obrázek 2. Výška sněhové pokrývky (cm) za aktuální zimu a porovnání s dlouhodobým průměrem



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty