Cianews.cz (ČIA)
Akcie ve světě  |  06.06.2003 08:40:01

Telecom nechce měnit vedení ani strategii Eurotelu



Ani po plném ovládnutí Eurotelu nevidí představitelé Českého Telecomu důvod měnit v důsledku uskutečněné transakce zásadním způsobem strategii Eurotelu. "Management Eurotelu je jedním z nejlépe ceněných aktiv této společnosti a Český Telecom rozhodně nebude požadovat změnu vedení firmy," uvedl viceprezident Českého Telecomu Juraj Šedivý.

Podle předsedy představenstva a dočasného generálního ředitele Českého Telecomu Ondřeje Felixe patřila akvizice Eurotelu dlouhodobě ke strategickým cílům Českého Telecomu. "Z finančního hlediska očekáváme, že akvizice zlepší díky plné konsolidaci finanční profil skupiny," konstatoval Felix.

Český Telecom ve čtvrtek večer oznámil, že se dohodl na odkoupení zbývajícího 49procentního podílu v Eurotelu od konsorcia Atlantic West za 1,05 miliardy dolarů (zhruba 28 miliard korun). Částka bude zaplacena v hotovosti a v téměř plné míře kryta akvizičním financováním. V návaznosti na tuto transakci oznámili vlastníci Eurotelu dividendu v celkové výši 10,98 miliardy korun (zhruba 408 milionů dolarů), která bude vyplacena k 1. říjnu letošního roku, tedy ještě před dokončením transakce odkoupení podílu v Eurotelu. Jak Šedivý uvedl, zhruba 200 milionů dolarů z celkového objemu bude vyplaceno americkým akcionářům, zbývající část českým vlastníkům, tedy Českému Telecomu.

O vyplacení dividend z vlastních zdrojů v celkovém objemu 18,5 miliardy korun dnes rovněž rozhodlo představenstvo Českého Telecomu. Hodnota na jednu akcii činí 57,50 korun. Dividenda Českého Telecomu bude realizována k 6. říjnu 2003.

Před podpisem finální smlouvy musí být transakce ještě ve čtvrtek 12. června schválena Dozorčí radou Českého Telecomu a valnou hromadou, která se uskuteční v pátek 13. června. Transakce podléhá i splnění dalších podmínek včetně schválení Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. Úplné uzavření transakce odhaduje Šedivý na říjen až prosinec letošního roku. Poradci pro tuto transakci jsou Goldman Sachs International.

Český Telecom měl k úplnému ovládnutí Eurotelu dosud nejblíže v roce 2001, kdy se s Atlantic West dohodl na ceně 1,475 miliardy dolarů, tj. podle tehdejšího kurzu zhruba 60 miliard korun. Po pádu telekomunikačních trhů na podzim 2001 však Telecom požadoval snížení ceny na 1,1 miliardy dolarů, které konsorcium Atlantic West odmítlo. Současná jednání začala letos v březnu na úrovni 1,285 miliardy dolarů.

Nejstarší a největší tuzemský operátor Eurotel má nyní přes 3,95 milionu uživatelů, v roce 2002 dosáhl čistého zisku 6,27 miliardy korun. Služby poskytuje od roku 1991 (v síti GSM až od roku 1996) a dosud byl společným podnikem Českého Telecomu (51 procent) a Atlantic West B. V. (49 procent). Atlantic West B. V. je rovným dílem vlastněna společnostmi Verizon Communications a AT&T Wireless Services. Český Telecom je dominantním operátorem v oblasti pevných linek, zájem o ně však v posledních letech klesá. Jeho majoritním vlastníkem zůstává po loňské neúspěšné privatizaci stát, prodej vláda plánuje do roku 2005.

-rot- , -pk- -kaj

Související zprávy:
Telecom bude vyplácet 50-70% zisku ! 
Telecom dá dividendu 57,50 Kč 
Eurotel vyplatí 11 miliard na dividendách 
Telecom odkoupí podíl v Eurotelu za 28 miliard 




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Přečtěte si také:

04.12.2006Bývalý šéf Eurotelu Valeski nastupuje do vedení T-Mobilu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.04.2006Buzková nechce ani ČSTV ani Hušáka  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688