mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.01.2023 21:15:00

Spojené státy čekají na novou definici piva. Má vzniknout v kontextu soudního sporu mezi Anheuser-Busch InBev a Constellation Brands

Spojené státy čekají na novou definici piva. Má vzniknout v kontextu soudního sporu mezi Anheuser-Busch InBev a Constellation Brands

30.01.2023 / 20:29 | Aktualizováno: 30.01.2023 / 21:15

Doposud užívaná definice piva, která je americkými úřady užívána pro legislativní, daňové a označovací účely, patrně dozná změny. Precizace kategorie piva a sladových nápojů se očekává v důsledku soudního sporu, jehož jádrem je právě otázka, jaký nápoj ještě můžeme označovat jako pivo.

Mexická odnož nápojářské společnosti Anheuser-Busch InBev obvinila v roce 2021 americkou firmu Constellation Brands z porušení dohody o používání názvu značky Corona s tím, že ji používá v rozporu s licenčním ujednáním na jiný výrobek než pivo. Constellation používá název Corona pro svůj nápoj hard seltzer, perlivou vodu s alkoholem a příchutí, jeden z mnoha alkoholických nápojů tohoto typu, které se staly ve Spojených státech velmi populární. Společnost Constellation uvedla Corona Hard Seltzer na trh v únoru 2020 a v roce 2021 měla 6% podíl trhu v kategorii hard seltrez, což z ní činí čtvrtou největší značku v tomto doposud formálně nejasně definovaném segmentu. Nutno dodat, že Constellation svým produktem přímo konkuruje výrobkům stejné kategorie společnosti Anheuser-Busch InBev.

Hard seltzery jsou aktuálně podle podle amerického Úřadu pro obchod s alkoholem a tabákem (TTB) i Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) klasifikovány jako ochucený sladový nápoj, který spadá do širší kategorie piva. Hlavním fermentačním zdrojem je však obvykle cukr. Specificky předmětný nápoj tohoto soudního sporu neobsahuje sladové ani chmelové produkty, stejně jako valná většina dalších produktů označovaných jako hard seltzer.

Ať už se jedná o hard seltzer, nealkoholická piva, ready-to-drink koktejly, koktejly na základě vína nebo čaje, hranice mezi tradičními kategoriemi v alkoholu se stírají. Alkoholické limonádové nápoje typu hard seltzer představovaly roce 2021 odvětví za více než 16 miliard dolarů a v roce 2023 by mohly z hlediska prodeje předstihnout mj. např. craftová piva. Americký spotřebitel vnímá tyto výrobky jako nejlepší hodnotu, kterou za své peníze může dostat. S aktuálními nejasnými hranicemi pro kategorie alkoholických nápojů těží segment produktů označovaných jako hard-seltzer také z nižší daně, určené právě sektoru piva.

Velké pivovarské společnosti se postupně mění na nápojové společnosti. Jedná se o trend, který bude v roce 2023 vhodné sledovat také v kontextu českého exportu, který se aktuálně v segmentu nápojů orientuje především na pivo a víno. Podle společnosti IWSR, která se zabývá analýzou trhu s nápoji, se předpokládá, že v roce 2025 bude tato doposud nejasně definovaná kategorie nápojů tvořit čtvrtinu všech prodejů alkoholických nápojů v USA.

  • Obsah alkoholu v kategorii hard seltzer pohybuje nejčastěji v rozmezí 4-6 %;
  • zdrojem alkoholu je pro většinu značek cukr, na trhu jsou také značky založené na sladovém základu nebo vodce;
  • obvykle mají méně kalorií než pivo nebo víno a jsou bezlepkové – profilují se jako zdravější alternativy alkoholických nápojů;
  • tržní podíl roste zejména na úkor piva;
  • cena se v této kategorii pohybuje v rozmezí 15 - 25 USD za balení po 12 kusech, je tedy srovnatelná s cenou většiny domácích piv a obecně nižší než je cena řemeslných piv;
  • ačkoliv značky ze segmentu jsou aktivní na dalších trzích, severní Amerika se stále podílí až na 60 % globálních tržeb.

Zpracovala: Tereza Černá, zemědělská diplomatka, Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D.C.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688