Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
19.01.2023 17:17:00

Počasí: Víkendové sněžení hlavně na horách a v Čechách

Do Česka míří další sněžení. Při minulé situaci se modely mimořádně výrazně netrefily s lokalizací hlavního sněžení. Místo jižních Čech a Vysočiny nejvíce sněžilo až na pomezí Mladoboleslavska a Liberecka, kde ale spadlo až 20 cm sněhu, a kritéria menší kalamity se tak dodržela. V jihovýchodní části srážek naopak bylo dost teplo, často i pršelo a sníh se nedržel. Jen těsně jsme unikli nebezpečné ledovce, která se mohla začít tvořit během této situace.

Klima ve střední Evropě se mění a v zimě je to vidět nejvíce. Je dobré si uvědomit, že jen v rámci České republiky je nutné co nejlépe odhadnout fyziku atmosféry na ploše 78 870 km2 a ještě k tomu asi 12 km do výšky. V zimě je pravda, že to nejdůležitější dění se odehrává jen do výšky 2 až 3 km - zde se rozhoduje, zda bude sněžit nebo pršet.

Předpověď tentokrát docela výrazně selhala, ale už tu máme další situaci k posouzení. Do Česka se přetočí západní okraj tlakové níže, která bude postupovat přes Balkán. Zejména východní a severní hory dostanou příděl sněhových srážek, který bude ještě zesílen návětrným efektem hor. Srážky se také postupně dostanou do Čech, ale v menší míře. Zatímco v Čechách o víkendu napadne kolem 5 až 10 cm sněhu, na východních a severních horách to může být až 40 cm. Naprázdno zřejmě ze situace vyjde jihovýchod, kde bude sněžit minimálně. 

V pátek, sobotu i neděli vystoupí odpolední teploty v nížinách až na 1 °C. Od nějakých 400 m n. m. převládne celodenní mráz. Kolem pondělí se pak očekává nástup oblevy tak trochu netradičně od východu. 

Počasí <a href=21.1.2023" src="https://img.kurzy.cz/zpravy/obrazky/39/693639-pocasi-vikendove-snezeni-hlavne-na-horach-a-v-cechach/2_w660h836.png" width="660" height="836" style="width: 660px; height: 836px;" />

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty