MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Evropská unie  |  17.01.2023 17:55:00

Prioritami švédského předsednictví zůstane Ukrajina, RePowerEU i dodržování fiskálních pravidel - ECOFIN

Ministři financí EU dnes v Bruselu poprvé jednali pod švédským předsednictvím. Prioritami zůstává důraz na bezpečnost EU a hospodářskou podporu Ukrajiny, implementace balíčku RePowerEU, boj proti praní špinavých peněz či transparentní vymáhání fiskálních pravidel. Ministři debatovali také o dopadech amerického zákona o snížení inflace (IRA) na evropskou ekonomiku.

Na neformální snídani před zasedáním Rady ECOFIN dnes ministři financí diskutovali o evropské reakci na americký zákon o snižování inflace (Inflation Reduction Act – IRA), který přináší značná rizika pro evropský průmysl. „Jsem přesvědčen, že správnou cestou není eskalovat obchodní válku s USA a spustit dotační soutěž o tom, která vláda nabídne svým firmám víc peněz. Zavádění odvetných protekcionistických opatření by mohlo ohrozit nejen fiskální stabilitu evropských zemí, ale především vést k dlouhodobému narušení vnitřního trhu. Tomu se proto musíme vyhnout a nalézt s americkou protistranou kompromisní řešení, které zachová férové a konkurenční prostředí,“ říká Zbyněk Stanjura.

Česká republika ocenila v rámci dnes představených priorit švédského předsednictví pokračování hospodářské podpory Ukrajině, která má podle prosincové dohody ministrů financí v letošním roce získat od EU makrofinanční pomoc ve výši 18 mld. EUR. „Podle mých informací dnes došlo k převodu první platby ve prospěch Ukrajiny ve výši 3 miliard eur. Následovat by měly pravidelné platby zhruba na měsíční bázi ve výši 1,5 miliardy eur,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura. V případě vyčerpání celkové částky 18 mld. EUR by měla být EU připravena jednat o dalším pokračování pomoci.

Mezi další priority švédského předsednictví v rámci Rady ECOFIN patří zajištění efektivní implementace balíčku RePowerEU, v rámci kterého si členské země EU rozdělí celkem 20 mld. EUR na derusifikaci svých energetických soustav. V daňové oblasti chtějí Švédové zejména nastavit nová moderní pravidla DPH pro digitální ekonomiku a bojovat s daňovými úniky a praním špinavých peněz. Švédské předsednictví by také rádo pro rok 2024 deaktivovalo únikovou doložku z Paktu o stabilitě a růstu, která bylo po covidových letech z důvodu energetické krize Komisí prodloužena i na letošní rok. Navázalo by tím na silné téma českého předsednictví, a to potřebě nalézt v rámci EU shodu na nových, transparentních a vymahatelných fiskálních pravidlech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688