chmi.cz (ČHMÚ)
08.01.2023 00:00:00

Slovenský časopis „SME Svet“ píše, že 1. ledna padaly teplotní rekordy v Dánsku, Holandsku, Polsku, Bělorusku nebo v Pobaltí. A samozřejmě také v ČR.

Na zvídavé otázky redakce proto odpovídali vedle evropských odborníků také ti čeští - klimatologové Radim Tolasz a Pavel Zahradníček z ČHMÚ.
👉 Zajímavý rozhovor zde.
⛷🚴‍♀️ Podle "SME Svet" mnohá lyžařská střediska v současné době místo zasněžených sjezdovek nabízejí návštěvníkům cyklostezky. 
👉 Magazín také cituje bruselského klimatologa Wima Thieryho, podle něhož bude do konce století konec současnému lyžování v Alpách.  
👉 Slovenský list také uvádí vyjádření francouzského meteorologa Nahela Belgherze, který na svém Twitteru píše, že „… napříč kontinentem padly stovky měsíčních teplotních rekordů. Přesně takové abnormální dění postupně přepisuje globální klimatologii.“
👨‍🔬🌡 Prodloužení předvánočního oteplení je výjimečné i podle klimatologa Radima Tolasze z ČHMÚ. „V některých částech Česka byla např. nejvyšší noční minimální teplota až o 5 °C vyšší než dosavadní lednové extrémy,“ komentuje situaci pro SME Svet. 
🔎🌬 Za tímto jevem stojí příliv teplého vzduchu ze severní Afriky a rozložení tlakových útvarů nad Evropou.
👨‍🔬📊📈 „Tento vzduch dokázal proniknout dost severně,“ doplňuje ho klimatolog Pavel Zahradníček a dodává, že „zimy se nám dlouhodobě oteplují a těch mírnějších zim celkově přibývá.“
📑 Tato zima je však zatím teplotně normální, i když povánoční oteplení je skutečně rekordní. 
🌊 Po prosincovém sněžení množství sněhové pokrývky roztálo a „... průtoky v řekách se zvedají a všechny zásoby vody, které byly ve sněhu, odtékají pryč, což by se normálně mělo dít až v březnu a dubnu. Pokud později nenasněží, může to být problém pro doplňování vody v podzemních zdrojích a pro případné sucho v jarních a letních měsících,“ dodává odborník z ČHMÚ. 
📉⛄️ „Aktuálně výhledy ukazují, že na konci ledna bychom mohli mít normální počasí se sněžením na horách i v nížinách,“ naznačuje výhled do budoucna Radim Tolasz. Ale zároveň připomíná, že s ochlazením ještě v tuto chvíli počítat nemůžeme - ve střední Evropě většinou výhledy na víc než 10 dní nebývají přesné.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty