mpo.cz (MPO)
Investice  |  06.01.2023 14:44:22

MPO podpoří revitalizace brownfieldů částkou přes 500 milionů korun. Vybralo 21 projektů z celé ČR,které podpoří v rámci dotační výzvy programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Mezi obce rozdělí částku přesahující 500 milionů korun z NPO

MPO podpoří revitalizace brownfieldů částkou přes 500 milionů korun. Vybralo 21 projektů z celé ČR


Ministerstvo průmyslu a obchodu vybralo přes dvě desítky projektů, které podpoří v rámci dotační výzvy programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Mezi obce rozdělí částku přesahující 500 milionů korun z Národního plánu obnovy a přidá dalších 50 milionů ze státního rozpočtu.


Zájem o dotace na revitalizaci brownfieldů ze strany obcí stoupá. Hlavními důvody jsou nedostatek volných ploch na trhu za rozumné ceny a zároveň zvyšující se tlak na udržitelnost a udržitelný rozvoj. „V letošním roce jsme museli při výběru projektů výrazně zohlednit energetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie, což je v probíhající energetické krizi velmi důležité. Přerozdělovány byly prostředky z Národního plánu obnovy, tedy evropských peněz určených na obnovu evropských ekonomik po pandemii koronaviru. Nicméně kvůli velkému zájmu obcí jsme se rozhodli alokaci programu navýšit o 50 milionů korun ze státního rozpočtu. Díky tomu můžeme podpořit až o dva projekty víc, než bylo původně předpokládáno,’’ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

MPO letos obdrželo rekordní počet přihlášek. Hodnotitelská komise vybírala z celkem 35 projektů. „Podmínky přihlášek jsme letos upravili v návaznosti na zpětné vazbě od obcí a měst. Program se díky tomu stal velmi atraktivní, o čemž svědčí nejen kvantita, ale i kvalita všech předložených záměrů,’’ říká vedoucí oddělení brownfields Jan Hana. Díky novému nastavení se historicky poprvé mohly přihlásit obce z celé České republiky a žádat o dotace na tzv. multifunkční projekty. Ty vedle podnikatelského využití umožňují například i výstavbu obecních bytů, které vzniknou v několika podpořených lokalitách.

Mezi projekty převažují renovace, jedna čtvrtina záměrů pak počítá s demolicí a výstavbou nových energeticky účinných budov. Nejvíce vynikly projekty z kraje Vysočina, který poslal do pomyslného souboje o dotace hned šest projektů. Uspěly tři z nich: Světlá nad Sázavou, Valeč u Hrotovic a Herálec.

V revitalizovaných brownfieldech obce vytvoří kanceláře, dílny, sklady, prostory pro drobné služby jako je kadeřnictví nebo masáže, restaurace apod. „Na výčtu funkcí je vidět, že nové nastavení programu obce zaujalo. V průběhu roku jsme měli možnost s obcemi jejich projekty pravidelně konzultovat a pomáhat jim s přípravou žádostí. Hodnotím velmi pozitivně, že většina záměrů byla odevzdána ve vysoké fázi připravenosti,” říká vrchní ředitel pro řízení sekce digitalizace a inovací Petr Očko, který je pověřen řízením agentury CzechInvest.

Počet podaných žádostí překročil stanovený milník Národního plánu obnovy. Podpořeny budou projekty v celkové investiční hodnotě přes 914 milionů korun, přičemž dotace pokryjí necelých 58 % nákladů. „Míra podpory se však u jednotlivých projektů liší, protože do způsobilých výdajů mohly obce u projektů typu renovace zahrnout pouze náklady na opatření související se zvýšením energetické účinnosti budov. A v tom je každý projekt specifický. Překročení milníku jasně deklaruje, že zájem o program regenerace brownfieldů by měl i v následujících letech pokračovat,’uzavírá Jan Hana.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 15:03  Počet zahájených staveb nových domů klesl (16.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688