Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.12.2022 14:33:44

Počasí: Na přelomu roku na západě ČR až 15 °C

Po nedávné zimní epizodě přišlo mnohem teplejší počasí, které vypadá spíše jako předjaří. Přestože po vánočních svátcích přichází do střední Evropy mírné ochlazení, na Silvestra už zase bude velmi teplo, na většině území nad 10 °C. Že se potom nabízí propad teplot na Nový rok podobně jako na přelomu let 1978 a 1979? Ne, nestane se tak. Po Novém roce se sice začne ochlazovat, žádný drastický pád teplot ale nebude. Pravá zima momentálně vytáhla své paty ze střední Evropy. Připomínat ji budou jen některá mrazivá rána při vyjasnění a utišení větru. Obecně bude v naší zemi chladněji na východě jak na západě, v některé dny i výrazně.

Západní polovina republiky je totiž blíže oceánu, oceánské vpády na ni mají větší vliv. Zatímco východní polovina republiky se více bráni inverzemi a je prostě o dalších 200 až 300 km dál od oceánu, který momentálně zásobuje střední Evropu teplým západním prouděním. Velmi teplo bude na přelomu roku také na horách, což komplikuje zimní sezónu. Jako kdyby zima vůbec nechtěla do střední Evropy trvale nastoupit. Teplého vzduchu je v atmosféře čím dál víc, na zimách je to velmi dobře vidět. Pokud zůstane proudění západní od oceánu, zima prostě nepřijde. Počkáme na další vývoj. 


Předpověď počasí do konce roku 

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Zejména na Moravě ojediněle mlhy, zpočátku i mrznoucí. Na severu a severovýchodě místy déšť nebo přeháňky. Teploty 3 až 7 °C, na východě jen kolem 2 °C. Ráno mrazivé. 

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo. Zejména na horách místy přeháňky. Teploty 7 až 11 °C, na východě jen kolem 4 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť. Teploty 6 až 10 °C, na východě jen kolem 5 °C.

Od soboty bude zataženo až oblačno, zejména na horách místy přeháňky či občas déšť. Teploty 11 až 15 °C, na východě 6 až 10 °C. Po Novém roce mírné ochlazování. 

Počasí 31.12.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty