Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.12.2022 16:24:03

Počasí: Přes svátky silná obleva, pak mírné ochlazení

Zejména v západní polovině Česka už kraluje silná obleva. Je až 10 °C. Sníh rychle mizí. Na východě jsou ještě místa, kde silná inverze a mlha drží teplotu jen slabě nad nulou. Obleva by měla zesílit i tam, nicméně celkově na východě zůstane trochu chladněji než na západě. Přestože zejména na východě bude Štědrý den bílý, na zemi to bude mokrá sněhová "houba". Na západě budou Vánoce na učebnicovém blátě, protože večer a v noci na sobotu dorazí další déšť, který tání ještě urychlí. 

Po svátcích se mírně ochladí. Návrat zimy to ale nebude. Mimo hory bude nad nulou. Sněhové vločky se sice vrátí až na 400 m n. m., nicméně po tomto ochlazení má do střední Evropy dorazit další oteplení. Oceán bude mít zřejmě v dalším průběhu zimy navrch, a proto to venku bude vypadat většinou spíše jako na jaře. Silné oblevy budou komplikovat i lyžařskou sezónu na horách. 

Zima, během které se prosadí silné oceánské vpády od západu, je obvykle bohatá na srážky. Momentálně to začalo platit. Do střední Evropy postupují od západu jednotlivé frontální systémy, ten nejbližší hned večer a v noci na Štědrý den. Objeví se trvalý déšť. Na některých místech společně s táním zvedne hladiny řek. Po pořádné zimě nejsou na modelech ani památky. Krátké ochlazení kolem 27. až 28. prosince bude jen přechodné a ne moc výrazné. 


Předpověď počasí na další dny 

Na Štědrý den bude proměnlivá oblačnost, déšť, přeháňky, nad 1 200 m n. m. přes den srážky i smíšené či sněhové. Teploty 7 až 11 °C.

Na 1. svátek vánoční bude zataženo až oblačno, místy přechodně polojasno. Místy občas déšť. Teploty 5 až 9 °C, při mlhavu hlavně na východě jen 3 °C. 

Na 2. svátek vánoční bude zataženo až oblačno. Od západu občas déšť či přeháňky, nad 1 000 m n. m. i sněhové. Teploty 7 až 11 °C. 

Od úterý bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, od 400 m n. m. sněhové. Postupně místy mlhy, místy slabé sněžení nebo mrholení, v noci a ráno i mrznoucí. Od čtvrtka zpočátku místy, postupně na většině území občasný déšť nebo přeháňky, na horách přechodně srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 2 až 6 °C, postupně 6 až 12 °C.

Počasí 25.12.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty