ec.europa.eu (Evropská komise)
Investice  |  16.12.2022 14:05:54

EU se dohodla na devátém balíčku sankcí vůči Rusku - Ukrajina

Ukrajina: EU se dohodla na devátém balíčku sankcí vůči Rusku

Komise vítá skutečnost, že Rada přijala devátý balíček tvrdých sankcí vůči Rusku za jeho agresi vůči Ukrajině. Jde o reakci na pokračující eskalaci ze strany Ruska a jeho nezákonnou válku proti Ukrajině, zejména proto, že Rusko záměrně útočí na civilisty a civilní infrastrukturu a snaží se zemi na začátku zimy paralyzovat.

Dnešní balíček doplňuje úplný zákaz dovozu ruské ropy po moři do EU a celosvětové zastropování ceny ropy dohodnuté s partnery ze skupiny G7, přičemž obě tato opatření platí od 5. prosince.

Konkrétně balíček obsahuje tyto prvky:

Rozšíření sankčního seznamu

EU doplnila na svůj seznam osob, na které se vztahuje zmrazení jejich majetku, téměř 200 dalších osob a subjektů. Jsou na něm mimo jiné ruské ozbrojené síly, jednotliví důstojníci a průmyslové podniky v oblasti obrany, členové Státní dumy a Rady federace, ministři, ruské zástupné orgány na okupovaných územích Ukrajiny a politické strany. V tomto seznamu figurují klíčoví aktéři podílející se na brutálních a úmyslných ruských raketových útocích proti civilnímu obyvatelstvu, na únosech ukrajinských dětí do Ruska a na krádežích ukrajinských zemědělských produktů.

Další zákazy vývozu z EU

Byla zavedena nová vývozní omezení týkající se citlivých technologií dvojího užití a pokročilých technologií, které přispívají k vojenským schopnostem Ruska a k jeho technologickému posílení. Jedná se například o motory dronů, kamuflážní výstroj, další chemické/biologické vybavení, látky k potlačování nepokojů a další elektronické součásti, které se nacházejí v ruských vojenských systémech na bojišti.

Nejpřísnější vývozní omezení se dále rozšiřují na 168 dalších ruských subjektů úzce propojených s ruským vojensko-průmyslovým komplexem ve snaze zabránit jejich přístupu k citlivým technologiím dvojího užití a vyspělým technologiím. Celkově se tedy počet subjektů, na něž se vztahují sankce, zvyšuje na 410. Toto rozhodnutí bylo učiněno v úzké spolupráci s našimi partnery a zahrnuje vojenské konečné uživatele pracující v různých odvětvích, jako je letectví.

Nové zákazy vývozu se budou vztahovat i na další průmyslové zboží a technologie, jako jsou drony ve formě hraček nebo drony pro volnočasové aktivity, komplexní generátorová zařízení, notebooky a počítačové komponenty, tištěné obvody, radionavigační systémy, rádiové přístroje pro dálkové řízení, letadlové motory a části motorů, kamery a čočky.

Se zavedením zákazu poskytování služeb průzkumu trhu a průzkumu veřejného mínění, technických zkoušek a analýz a reklamních služeb se dále rozšiřuje škála podnikatelských služeb, které již Rusku nelze poskytovat.

Další zákazy transakcí pro ruské banky

Ve snaze o ještě větší paralýzu Putinových finančních zdrojů byly uvaleny sankce na další tři ruské banky a zahrnují úplný zákaz transakcí s ruskou Bankou pro regionální rozvoj.

Další zákazy týkající se ruských sdělovacích prostředků

Sankce se dotkly dalších čtyř ruských mediálních kanálů v EU.

Omezení přístupu Ruska k dronům

Přímý vývoz dronových motorů do Ruska a vývoz do jakýchkoli třetích zemí, jako je Írán, kde existuje podezření, že budou používány v Rusku, jsou nyní omezeny.

Dodatečná hospodářská opatření proti ruskému energetickému a těžebnímu odvětví

Kromě stávajícího zákazu investic do odvětví energetiky v Rusku budou zakázány i nové investice EU do ruského těžebního odvětví, s výjimkou některých surovin.

Další informace

Sankce EU vůči Rusku se osvědčily. Poškozují schopnost Ruska vyrábět nové zbraně a opravovat ty stávající a ztěžují mu přepravu materiálu.

Geopolitické, hospodářské a finanční důsledky pokračující ruské agrese jsou zřejmé, neboť válka narušila globální trhy s komoditami, zejména se zemědělsko-potravinářskými produkty a energií. EU nadále usiluje o to, aby její sankce neměly dopad na vývoz energie a zemědělsko-potravinářských produktů z Ruska do třetích zemí.

Evropská komise jakožto strážkyně Smluv EU sleduje prosazování unijních sankcí v celé EU.

EU jednotně vyjadřuje solidaritu s Ukrajinou a společně se svými mezinárodními partnery bude i nadále Ukrajině a jejím obyvatelům poskytovat další podporu, mimo jiné v politické, finanční a humanitární oblasti.

Další informace

Zpráva

Internetové stránky Evropské komise o sankcích EU vůči Rusku a Bělorusku

Internetová stránka Komise věnovaná Ukrajině

Otázky a odpovědi týkající se omezujících opatření EU


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
St 10:50  Konec půstu – vstříc růstu (Ekonomické výhledy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:42  Volvo po celkem dobrých výsledcích za 1Q roku ztrácí cca 6% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688