Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.12.2022 17:38:48

Počasí: V dalších dnech sněžení. Na JV i mrznoucí srážky

Do střední Evropy míří dvě frontální vlny. Jedna se dostaví ve středu a druhá v pátek. Středeční je celkem jistá a bude spíše slabá. I tak na ní bude trvale sněžit a ve druhé polovině dne napadne na většině území Česka 4 až 8 cm sněhu, na horách i víc. Teploty budou záporné, sníh se bude držet. Mírné dopravní komplikace lze určitě očekávat, přestože sněžení nebude úplně vydatné. Spíše takové slabé, trvalé. Na samotném jihu republiky se teplota ve výšce nad zemí přiblíží nule a nelze tam vyloučit déšť se sněhem nebo smíšené mrznoucí srážky.

Páteční situace se ještě musí vyrýsovat. Nedávná situace s frontální vlnou se vyvinula tak, že sněžení šlo více na východ mimo Česko (kromě východu naší země, kde sněžilo hodně), a oproti předpovědi tak realita byla jiná. Nicméně pokud čtete pravidelně naše články, před touto situací jsme varovali, že frontální vlna snadno uhne více na východ nebo západ, a změní tak předpověď k nepoznání.

Aktuálně modely naznačují, že páteční situace bude vážnější než středeční. Srážky by měly být více vydatné a na jihu a jihovýchodě i dešťové mrznoucí. Ve výšce nad zemí bude právě v těchto místech naší země tepleji. Přibližně od úrovně Brna na sever a západ by ale mělo převládat sněžení, které přinese další sněhovou pokrývku, možná větší jak ve středu. Oteplení na jihu se projeví už i u země. Celodenní mrazy na jihu a jihovýchodě povolí. Jinde ale bude mrznout dál. 

Kromě toho bude v dalších dnech vítr. Počasí se celkově ve střední Evropě hodně rozkolísá a ve výhledu nás čekají dynamické studené vpády i oblevy od jihozápadu. Bílé Vánoce? Vzhledem k tomu, že se počasí se rozkolísá, je prakticky zbytečné nyní zkoušet předpovídat počasí kolem Vánoc. Nejprve zima ukáže sílu a napadne docela sníh (středa + pátek), potom se ale zapojí od jihozápadu i oblevy (první kolem pondělí).  

Počasí 14.12.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty