priorita.cz (Priorita.cz)
Dotace  |  06.12.2022 15:37:38

Soláry na střechy domů frčí - Vysoké ceny energií významně zvyšují zájem o dotace na výstavbu fotovoltaických elektráren.

Vysoké ceny energií významně zvyšují zájem o dotace na výstavbu fotovoltaických elektráren. Jen za letošek Ministerstvo životního prostředí schválilo podporu domácím i velkým fotovoltaickým elektrárnám ve výši 14 miliard korun. Klíčovou finanční pomoc na cestě k energetické soběstačnosti Česka hrají Modernizační fond, Národní plán obnovy a také zejména domácnostmi vyhledávaný program Nová zelená úsporám. V podpoře výstavby fotovoltaických systémů i rozvoji komunitní energetiky bude ministerstvo intenzivně pokračovat i v příštím roce.

Aby se Česká republika stala energeticky soběstačnou a dostála svým klimatickým závazkům, musí nastoupit cestu výroby čisté energie a odstřihnout se od drahých fosilních paliv, zejména uhlí a ruského plynu a nahradit je obnovitelnými zdroji.

„Pořízení fotovoltaické elektrárny je ideálním krokem, jak si domácnost může dlouhodobě snížit náklady za energie. Investice do obnovitelných řešení současně pomáhají chránit životní prostředí a posilovat energetickou nezávislost rodin i celého Česka. Program Nová zelená úsporám dotuje domácí fotovoltaické systémy už od roku 2015, letošek je ale naprosto přelomový. Od ledna si o dotaci na fotovoltaiku požádalo na 50 tisíc domácností, což je čtyřikrát více než v loňském roce. Ještě před rokem jsme si něco takového nedokázali představit. Ve vládním prohlášení jsme se zavázali, že za 4 roky podpoříme 100 tisíc fotovoltaických systémů na střechách, po roce jsme téměř v polovině tohoto cíle,” říká ministr Jurečka.

„Letos přijaté žádosti představují celkový instalovaný výkon 380 tisíc kWp, průměrný výkon na jednu instalaci na rodinném domě se pak pohybuje kolem 7,5 kWp. Díky němu může domácnost ročně ušetřit přes 30 tisíc korun a zároveň si tím zajistit až 70procentní pokrytí energie z vlastních zdrojů,” zdůrazňuje ministr Jurečka a dodává, že v dalších letech bude výkon nových obnovitelných zdrojů dále narůstat.

Fotovoltaické systémy aktuálně tvoří 65 % všech žádostí v Nové zelené úsporám. Dříve jsme dostávali desítky žádostí měsíčně, dnes nám na fotovoltaiku chodí v průměru kolem pěti tisíc žádostí za měsíc, které schvalujeme do tří týdnů. Plynule běží i proplácení, jakmile žadatel doloží realizaci, posíláme peníze na účty, proplaceno je zatím patnáct tisíc žádostí s dotací 3 miliard korun,“ doplňuje Petr Valdman.

Vedle středně velkých a malých solárních elektráren umístěných na střechách rodinných a bytových domů vznikají také pozemní solární elektrárny, a to především v opuštěných výrobních areálech, v takzvaných brownfieldech.

„Programy Ministerstva životního prostředí hrají v této transformaci zásadní roli. Z Modernizačního fondu jsme podpořili již na dvě stovky velkých solárních elektráren s celkovým výkonem 622,4 megawattů, které vyrobí ročně takové množství elektřiny, které pokryjí spotřebu 370 tisíc domácností,” doplnil ministr životního prostředí Marian Jurečka.

V říjnu navíc skončila další výzva 2/2022 RES+ určená na výstavbu solárních elektráren s výkonem nad 1 MWp a zájem dvojnásobně převýšil vyčleněnou alokaci.

„Přijali jsme přes dvě stě projektů, které si dohromady žádají podporu ve výši 10,4 miliard korun. Aktuálně probíhá kontrola a posuzování žádostí a finálně bude o podpořených projektech rozhodnuto na únorové Radě Fondu,“ informuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který má rozdělování peněz z Modernizačního fondu na starosti.

Pomocnou ruku při řešení současné energetické krize nabízí Ministerstvo životního prostředí také městům a obcím. Do konce září pro ně byla otevřena třímiliardová výzva z Národního plánu obnovy, ve které obce žádaly o finance na zateplení svých veřejných budov včetně podpory pro instalace obnovitelných zdrojů energie. Až do 15. března příštího roku mají k dispozici dvě výzvy v Modernizačním fondu s alokací 4 miliardy korun na individuální i sdružené komunální fotovoltaické projekty.

„Nejen domácnosti, ale i obce se ocitly v komplikované situaci, kdy ceny energií stouply mnohdy až o stovky procent, a tak hledají cesty, jak snížit svou energetickou závislost na dodávkách energie ze sítě. My jim jdeme naproti. Malým obcím do 3 000 obyvatel nabízíme dotace na pořízení solární elektrárny na střechy nekomerčních objektů, větším obcím a veřejným subjektům navíc zafinancujeme potřebnou infrastrukturu, a tím podpoříme vznik energetických společenství. Naším cílem je položit základy k možnosti vzniku komunitní energetiky a urychlit tak rozvoj obnovitelných zdrojů, ze kterých budou moci těžit přímo obyvatelé obcí a měst. Energetická společenství mají velký potenciál, a proto  zásady pro jejich vznik budou snad už brzy stanoveny v připravované novele energetického zákona,“ zdůrazňuje ministr Marian Jurečka a současně dodává, že se Ministerstvo životního prostředí zaměří i na potřebné posílení distribučních sítí tak, aby rozvoj obnovitelných zdrojů probíhal bez bariér.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688