msmt.cz (MŠMT)
Věda a výzkum  |  23.11.2022 15:45:00

MŠMT pokračuje ve financování kosmického výzkumu a vývoje v rámci ESA

Praha, 23. listopadu 2022 - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pokračuje ve financování programů Evropské kosmické agentury v oblastech výzkumu a vývoje s příspěvkem ve výši až 360 milionů korun ročně. MŠMT se k dalšímu financování zavázalo při příležitosti zasedání Rady ESA na ministerské úrovni CM22 , které se uskutečnilo 22.–23. listopadu 2022 v Paříži.

Příspěvek MŠMT na Vědecký program a Základní aktivity ESA postupně vzroste z 9,4 milionů EUR v roce 2022 až k 10,8 milionů EUR v roce 2025. Postupné navyšování je v zájmu umožnění - v současném prostředí vysoké inflace - přípravy vědeckých misí ESA v plánované frekvenci. České výzkumné instituce a podniky se v současnosti zapojují například do misí Solar Orbiter, JUICE, ATHENA, PLATO, Comet Interceptor, eXTP anebo ARIEL.

MŠMT také prodloužilo svůj závazek přispívat do programu PRODEX určeného na vývoj vědeckých přístrojů k výzkumu kosmu ve výši 2,3 milionů EUR ročně až do roku 2028. Účast ČR v programu PRODEX umožňuje českým výzkumným pracovištím zapojovat se ve spolupráci s podniky do špičkových vědeckých projektů s využitím nejnáročnějších technologií, které dále pomáhají rozvoji českého kosmického průmyslu.

MŠMT bude dále přispívat i na provoz Kosmického centra v Guyaně, to jest kritické infrastruktury umožňující Evropě nezávislost v přístupu do vesmíru, a to ve výši kolem 0,8 milionů EUR ročně. Dále bude MŠMT financovat účast ČR v programu Space Safety zaměřeném na vývoj evropského systému kosmického zabezpečení, ve kterém bude možné využívat poznatky ze základního výzkumu v oborech sluneční fyziky, výzkumu blízko-zemních objektů anebo technologií pro sledování kosmické tříště. Příspěvek MŠMT umožní i zapojení ČR do přípravy mise VIGIL zaměřené na operativní sledování kosmického počasí. Účelem služby je snižovat náklady na bezpečnost zejména kosmické infrastruktury v okolí planety Země. Příspěvek MŠMT do tohoto programu bude celkem 1,5 milionů EUR.

1

Ministerská rada ESA CM22 (zdroj: ESA)

Cílem Evropské kosmické agentury (ESA) je zajišťovat a podporovat spolupráci mezi evropskými státy v oblasti kosmického výzkumu a technologií s výlučně mírovými účely a jejich kosmických aplikací s úmyslem jejich využití pro vědecké účely a pro funkční systémy kosmických aplikací. ESA vznikla v roce 1975, ČR je její členskou zemí od roku 2008. Koordinací spolupráce ČR s ESA je pověřeno Ministerstvo dopravy, které financuje další programy ESA tzv. blízké průmyslovým cílům, a to v souhrnné výši cca 1,2 miliardy korun ročně. Programy ESA v oblastech výzkumu a vývoje financuje MŠMT, které za ně i věcně odpovídá.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688