Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  21.11.2022 06:11:21

Nafta prudce zlevňuje, brzy téměř dožene benzín

Obavy z vlastně globální recesepátek zatlačily na ceny ropy. Americká ropa WTI se ocitla krátce i pod hranicí 78 USD, nakonec udržela hranici 80 USD. Od svých březnových letošních maxim nicméně již zlevnila o více než třetinu. Severomořský Brent, směrodatný pro ceny produktů u nás, je na tom výkonnostně podobně. V pátek se přibližoval hranici 86 USD, nakonec zakončil u hranice 88 USD. V září se ropa obchodovala dokonce ještě níže, nicméně současné ceny vyznívají levněji v kontextu slabšího dolaru. Vedle toho je navíc znát jiná situace ve zpracovatelském řetězci. Větší nabídka z rafinerií tlačí na velkoobchodní ceny. Zejména nafta (diesel) pokračuje ve výrazném zlevňování, od začátku měsíce již o téměř 6 korun.

Přestože řada pumpařů často se zlevňováním otálí, vidět již lze u stojanů příznivější ceny. Tedy naftu dokonce zpět pod hranicí 40 korun. Tradičně na trhu nejlevnější řetězec ONO (Tank-ONO) v pátek přistoupil v týdnu již k druhé úpravě cen. A právě cena nafty se dostala pod zmiňovanou hranici na 39,90 . Po dlouhé době se tak přiblížila jen na korunu ceně benzínu. Natural 95 totiž u stojanů ONO stagnuje na 38,90 . Zmiňované obdobné ceny lze přitom nalézt i u konkurence. V Praze právě mnohdy v blízkosti pump ONO.

Při pohledu na průměrné ceny u pump je rozdíl stále ještě více než dvojnásobný. V sobotu se Natural 95 u nás v průměru prodával za 41,05 , zatímco nafta za 43,86 korun. Vývoj cen na velkoobchodním trhu však dává tušit, že se průměrná cena pohonných hmot brzy ocitne na nižší úrovni. Zejména v případě nafty, kterou by mělo jít natankovat nejlevněji od konce února, než následně vyskočila v návaznosti na vpád Ruska na Ukrajinu.


Od soboty šlo totiž velkoobchodně od společnosti ČEPRO nakoupit naftu již jen za 31,55 (bez DPH), tedy právě nejlevněji od konce února. Před měsícem ji přitom pumpaři kupovali i za více než 38 korun. Na již necelou korunu se přitom cena nafty přiblížila benzínu. Cenovka Naturalu 95 totiž v sobotu u ČEPRO činila 30,75 korun (bez DPH). V případě například 2 korunové marže by se tak konečná cena u stojanů měla pohybovat u 39,60 , resp. o korunu výše v případě nafty.

Koruna k dolaru se navíc drží na silnějších úrovních (od zářijových minim o 2 koruny) a v kontextu v úvodu zmiňovaných klesajících cen ropy, by tak pokles velkoobchodních cen zatím neměl být u konce. Zkrátka, kdo chce ušetřit a nepotřebuje nutně tankovat, vyplatí se posečkat.

Pro řidiče cestující do zahraničí jsou na našich stránkách k dispozici pro porovnání také aktuální týdenní průměrné ceny pohonných hmot v jednotlivých státech EU. V případě benzínu zde, resp. u nafty zde.


Poslední zprávy z rubriky Auto Moto:

Po 11:36  Auta pro 17leté? Češi jsou opatrní realisté Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Po 10:16  17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 18,85 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )

Přečtěte si také:

25.10.2023Benzín i nafta zlevňují. Je předčasné slavit? Petr Lajsek (Purple Trading)
23.11.2022Paliva dále zlevňují, prolomí nafta 40 Kč za litr? Petr Lajsek (Purple Trading)
09.11.2022Benzín i nafta dále zlevňují. Čeká nás otočka? Petr Lajsek (Purple Trading)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688