Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.11.2022 16:09:09

Počasí: Od severovýchodu se ohlásila zima. Místy sněží

Předpověď počasí se vyplnila. Od severovýchodu se prudce ochlazuje a postupně se od této světové strany v Česku šíří sněhové srážky. Nejdříve se objevily na severu a severovýchodě, během pátku začalo sněžit i v podhůří Beskyd, později na střední Moravě, Drahanské vrchovině a Vysočině. Sněžení se šíří dál na jihozápad a klesá i nadmořská výška, kde můžete sněhové vločky vidět. Na severovýchodě sněžilo ve všech polohách. Postupně by v noci na sobotu mělo sněžit ve všech polohách prakticky kdekoliv. V severovýchodní polovině země už bude srážek méně. 

Hlavní pásmo nočních sněhových srážek bude naopak na jihozápadě od Šumavy po Vysočinu, potáhne se teda hlavně jižními Čechami. Napadnout může i přes 10 cm sněhu. Sníh bude hlavně zpočátku od země rychle odtávat, zemský povrch je příliš teplý. Teplota však přes noc rychle zamíří pod nulu a postupně se sníh bude častěji držet. V sobotu bude na mnoha místech celodenní mráz. Zejména v místech s doznívajícím sněžením. V noci na neděli udeří náhle docela hluboké mrazy. Na severu a severovýchodě bude až -12 °C. Ochutnávka zimy, jak se patří.

Zimní vpád začne polevovat už v neděli, v novém týdnu pak budou odpolední teploty kolem 5 °C nad nulou a zima poleví. Rána však zimní zůstanou, teploty budou většinou záporné. Bude tak vznikat ojediněle náledí. Sněhové srážky se budou od pondělí stěhovat do vyšších poloh. Zimní sezóna na silnicích začíná právě dnešním dnem, a docela rázně, tak buďte opatrní. Modely nepočítají s tím, že by mělo nastoupit trvale zimní počasí, tohle je náhlá první situace a vyšší teploty se ještě vrátí.

Počasí 19.11.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty