msmt.cz (MŠMT)
Školství  |  11.11.2022 10:46:29

MŠMT: Dlouhodobý záměr České republiky 2023-2027

dokument.jpg
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pracuje na tvorbě Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky. Tento implementační dokument Strategie 2030+ stanoví úkoly a cíle, kam se české školství vydá v letech 20232027. Materiál bude předložen Vládě ČR ke schválení na podzim příštího roku a ovlivní tvorbu dlouhodobých koncepcí napříč kraji.    

V listopadu a prosinci tohoto roku proto proběhne řada kulatých stolů a konzultací s odbornými skupinami i širokou odbornou veřejností k prioritním oblastem. Zveme vás tak na on-line setkání, kde budou prioritní oblasti a návrhy opatření, včetně návaznosti na postup a plnění cílů Strategie 2030+, poprvé veřejně prezentovány. Následovat bude pak i veřejné připomínkování.

Kulaté stoly MŠMT k přípravě Dlouhodobého záměru ČR 2023-2027 proběhnou ON-LINE na YouTube kanále MŠMT. Jednotlivé odkazy budou součástí každé jednotlivé události (na webech edu.cz, msmt.cz a sociálních sítích resortu).

  • 22.11.2022
    14:00-15:30
    Kvalitní a dostupné předškolní vzdělávání
    16:00-17:30 Moderní základní vzdělávání pro 21.století
  • 19.12. 2022
    14:00-15:30
    Strategie dalšího rozvoje škol a školských zařízení: Rejstřík
  • 29.11. 2022
    14:00-15:30
    Systémová podpora a řízení škol práce
    16:00-17:30 Odborné vzdělávání pro uplatnitelnost na trhu
  • 13.12. 2022
    14:00-15:30
    Podpora a rozvoj kapacit pedagogů a leaderů škol
    16:00-17:30 Vzdělávání v celoživotní perspektivě
  • 15.12. 2022
    14:00-15:30
    Rovný přístup a efektivní podpora pro všechny
    16:00-17:30 Prevence a ústavní péče

Co je Dlouhodobý záměr České republiky?

Dlouhodobý záměr ČR je implementačním dokumentem Strategie 2030+, který aktuálně vzniká na druhé realizační období. Uvádí základní tendence a cíle vzdělávací politiky? na dané období, stanovuje opatření na úrovni státu? a vymezuje prostor pro konkrétní řešení na úrovni krajů. Kromě Strategie 2030+ jsou prioritní témata stanovena podle vyhodnocení předchozího záměru a na základě dat: analýz, šetření a výzkumů. Svou podstatou tak reaguje na změny, které hýbou současnou společností, ať už se jedná o změny společenské, kulturní, ekonomické či technologické. Záměrem dokumentu je stanovit cíle vzdělávací politiky a dále pak na úrovni státu předložit opatření, která kraje aplikují již v konkrétní podobě skrze své vlastní dlouhodobé záměry. Dokument mj. stanoví pravidla pro zapisování nových škol a kapacit do školského rejstříku.

Kdo řídí přípravu Dlouhodobého záměru České republiky?

Přípravu ?strategického dokumentu ?řídí a koordinuje v rámci MŠMT Odbor vzdělávací politiky prostřednictvím Oddělení strategie a analýz. Na přelomu května a června tohoto roku došlo ke schválení prioritních oblastí českého školství, které budou také v Dlouhodobém záměru ČR zpracovány. V červenci pak byla ustanovena expertní pracovní skupina, jejímž úkolem je základní teze dokumentu připravit. Skupina se skládá z řad odborníků MŠMT, České školní inspekce, Národního pedagogického institutu, CERMATu a Domu zahraniční spolupráce.

Jaký je harmonogram příprav Dlouhodobého záměru České republiky?

Dokument je připravován v souladu metodikou přípravy veřejných strategií, transparentně a objektivně. Do přípravy tak v konkrétních fázích je a nadále bude zahrnut široký okruh všech zainteresovaných aktérů ve vzdělávání. Po fázi expertní přípravy tak v listopadu a prosinci následují veřejné kulaté stoly, do poloviny ledna 2023 pak bude moci připravená prioritní témata veřejně připomínkovat (zveřejnění proběhne v polovině prosince 2022). Do 15. května 2023 bude již připravený dokument předložen k vyjádření krajům. A během letních měsíců pak proběhne mezirezortní a veřejné připomínkování. O realizaci veřejného připomínkování bude MŠMT informovat na stránkách www.edu.cz. V říjnu 2023 bude Dlouhodobý záměr ČR předložen ke schválení vládě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688