Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.11.2022 06:48:39

Evropská komise dnes zveřejní revizi fiskálních pravidel (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní světový ekonomický kalendář toho moc nepřinese, sledovat se bude sčítání hlasů amerických voličů ve volbách do Kongresu. Událostí hodnou sledování bude i zveřejnění revize fiskálních pravidel ze strany Evropské komise. Zajímavé bude dění v regionu. Maďarská meziroční inflace se posune dále výše nad 20 %. K projednání měnové politiky se sejde polská centrální banka. Trh počítá se zvýšením sazeb o 25bb. Podle nás ale polské sazby tentokráte nahoru nepůjdou.

Polští centrální bankéři sazby nezvednou

Světový ekonomický kalendář dnes přinese pouze americká zářijová data velkoobchodních prodejů. Proti srpnu by dynamika měla dle tržního konsensu zrychlit. Trhy ale budou spíše sledovat výsledek jednání Evropské komise ohledně revize fiskálních pravidel. Jejich platnost byla nejprve kvůli koronavirové krizi a poté kvůli válce na Ukrajině pozastavena, a to až do konce roku 2023. Nyní se má opět o fiskálním paktu jednat. Důraz bude kladen na zjednodušení pravidel, jejich vyšší realističnost – pravděpodobně zvýšením cílové hodnoty 60 % HDP u míry zadlužení a/nebo 20letého horizontu pro dosažení této úrovně; a na ekologii, a to prostřednictvím zeleného zlatého pravidla, tj. vyloučením ekologických investic z výpočtu fiskálního cíle.

Klíčovou událostí regionu je zasedání polské centrální banky. Vzhledem k silné preferenci guvernéra Glapinského a jeho stoupenců držet úrokové sazby stabilní předpokládáme, že klíčová sazba zůstane na stávajících 6,75 %. Inflace nicméně dosáhne vrcholu až v Q1 23 a donutí tak podle nás centrální banku v prvním čtvrtletí příštího roku zvýšit sazby o dalších 75 bb. Současný přístup k měnové politice však může tlačit polský zlotý na slabší úrovně a výsledek dnešního zasedání může být zklamáním i pro finanční trhy, které dle konsenzu počítají s 25 bodovým zvýšením. Dále nahoru míří i maďarská inflace. Podle tržního konsensu vyskočí meziroční dynamika ze zářijových 20,1 % na 21,0 %.

Eurodolarem na paritě, koruna korigovala

Na globálních devizových trzích si včera polepšilo euro na úkor dolaru, ovšem až v průběhu americké seance. Během evropského obchodování euro proti dolaru stagnovalo v okolí parity v očekávání výsledku amerických voleb do Sněmovny reprezentantů a Senátu. Lepší výsledek zářijových maloobchodních tržeb za eurozónu trhy nijak neovlivnil. Po vstupu amerických obchodníků na trh se kurz posunul k 1,01 USD/EUR. Těsně pod touto hladinou se držel i v průběhu asijské enace. Bez větší odezvy tak zatím trh sleduje zveřejňování průběžných výsledků amerických voleb.

Koruna včera korigovala pondělní zisky, kterých dosáhla po nečekaně příznivých zářijových číslech z tuzemského průmyslu. Ty jsme komentovali zde https://bit.ly/3takU3z. Včera koruna část těchto ztrát odevzdala, kurz se posunoval z ranních zahajovacích 24,25 CZK/EUR o zhruba deset haléřů výše. I tak koruna zůstává relativně silná, když nakonec končila kolem 24,30 CZK/ERUR. I včera zveřejněná data ji nahrála. Zářijové maloobchodní tržby totiž pozitivně překvapily (https://bit.ly/3zRSXRR), podíl nezaměstnaných dle očekávání stagnoval na zářijových 3,5 % (https://bit.ly/3GfaDLl), zveřejněné objemy zářijových intervencí ČNB na devizovém trhu pak nijak velkou výší nešokovaly (https://bit.ly/3t9VhQk).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688