Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.11.2022 11:27:17, aktualizováno 11:34:59

Pražská burza indikuje, že se již vymanila z klesajícího trendu. V týdnu hned dva tituly přidaly dvouciferně


Podobně jako některé západoevropské trhy se i pražská burza veze na růstové vlně. Dokázala posílit již třetí týden v řadě, navíc svůj růst zintenzivnila. Index PX si především díky páteční optimistické seanci, kdy z indexu ztratily jen dvě emise, v týdnu polepšil o výrazných 3,2 %. Své letošní ztráty zmírnil na 14,3 %, resp. po zahrnutí dividend pražská burza měřeno indexem PX-TR letos ztrácí již „jen“ 9,2 %. Kurzové zisky nicméně stále zaznamenávají jen 3 emise.

Hlavním strůjcem letošních červených čísel stále zůstávají finanční tituly, nicméně právě uplynulý týden přinesl na většině z nich pokračující nádech. Zejména v pátek se hvězdou staly akcie ERSTE, které po zveřejnění lepších hospodářských výsledků, potažmo pro řadu investorů pozitivního výhledu poskočily takřka o desetinu. Zažily tak letos druhou nejpozitivnější a zároveň i nejlikvidnější seanci. Zobchodovaly se akcie ERSTE za téměř 609 mil. . V domovské Vídni přitom již od poloviny týdne naznačovaly, že prorážejí v reportech často zmiňovanou výraznou technickou hranici u 25 EUR. V pátek zde nakonec zakončily již na 5 měsíčních maximech na 28 EUR, tedy v přepočtu ještě o asi 7 výše, než uzavřely v dřívější čas v Praze. K titulu možno také zmínit zveřejněnou obecnou akcionářskou strukturu, která poodhalila v říjnu další nákupy rakouských investorů. Jen za říjen přikoupily více než 0,5 % podíl, tedy více než 2 mil. akcií ERSTE. Vlastní již v souhrnu 32,18% podíl, což je nejvíce od května 2016. Například na konci roku 2021 ovládali rakouští investoři jen lehce přes 30 %, o rok dříve „jen“ 27,7 %.

Kurzový skok akcií ERSTE napomohl také k růstu jejich váhy v indexu PX na aktuálních 23,5 %, prim si však udržují akcie KB nyní s 24,3 %. Těm rovněž v pátek zveřejněné hospodářské výsledky kurzově napomohly. Avšak již jen nevýrazně navýšit 5 měsíční maxima, když banka vlastně do příštího roku není ohledně byznysu tolik optimistická jako dříve. Nicméně stále očekává růst.


Přestože se svou vahou o zisky pražské burzy primárně postaraly zmiňované dva bankovní tituly, nejvíce v týdnu každopádně přidaly akcie PHOTON ENERGY. Ty se tak nasměrovaly zpět směrem k letošním maximům, nicméně k těm mají stále poměrně daleko. V návaznosti i na ceny elektřiny by hospodářské výsledkypátek měly každopádně potvrdit letošní výrazný růst hospodaření.

Až po předchozích pěti týdnech si poprvé dokázaly polepšit akcie KOFOLA. Tedy nadechnout se mírně s téměř 2 letých minim. Na 6 týdenní maxima si polepšily akcie PHILIP MORRIS. Tabáková firmapátek oznámila svolání „mimořádné“ valné hromady, která má posvětit změnu stanov umožňující vlastně rozšířit byznys firmy i o další blíže nespecifikované produkty (s vyšším obsahem nicotinu).  

Hlavní titul pražské burzy se motal okolo předchozích hodnot a v návaznosti u něj i likvidita zůstávala podprůměrná. Pokud po odhlédneme od předchozího zkráceného týdne, tak akcie ČEZ zaznamenaly vůbec nejmenší týdenní objem obchodů od března (840,7 mil. ). Z Poslanecké sněmovny jak pro energetiky tak banky pozitivní překvapení v pátek nepřišlo, resp. spekulace, že by v letech 2024 a 2025 činila windfall tax „pouze“ 40 % vzaly za své. Naopak v pátek také zveřejněný návrh dalšího zákona týkající se zdanění přímo prodejní ceny elektřiny poodkryl podrobnosti. Zatímco třeba u výroby elektřinyuhlí je u větších zdrojů nastaven u MMh strop až na 230 EUR, u slunce či větru na 180 EUR u jádra jen na 70 EUR. U ČEZ vlastně není úplně jasná možná právní aplikace, když návrh zákona v případě využívání více výrobních zdrojů hovoří o použití stropu "převažujícího paliva". Pokud by se mělo vzít v úvahu jádro, ořezaly by se u ČEZ nejvíce zisky touto cestou, než windfall tax. Energetické firmy by tak vedle windfall tax mělo zkrátka čekat zdanění 90 % příjmů nad zmiňované částky. Prvně by se tak mělo stát již za prosinec.

Nejvíce v týdnu odepsaly akcie PILULKA. Po v minulém týdnu proražení letošních minim se nasměrovaly dále na jih. Ztratily tak třetí týden v řadě a dostaly se již nejníže od ledna 2021. Po růstové vlně na Wall Street začaly oddychovat akcie NortonLifeLock, které se nicméně v Praze stále obchodují s prémií. Vzhledem k poměrně značnému posílení koruny k dolaru (pod 24,50) vlastně výraznému. Úterní výsledky by nicméně po fúzi s Avast měly ukázat na růst byznysu.

Na předchozí výsledky, resp. výhled přeci jen následně v tomto týdnu negativně reagovaly akcie MONETA. V závěru týdne však dokázaly polovinu ztrát umazat, když nejprve atakovaly svá letošní říjnová minima. Potažmo tedy úrovně z ledna 2021. V porovnání se svými konkurenty se tak nyní drží kurzově mnohem „dále“.


Závěrem možno zmínit, že pražská burza se nejspíše vymanila z klesajícího trendu/kanálu. Naznačuje to alespoň technický pohled na vývoj indexu PX. Jak jsme v grafu navíc dále také vyznačily červenou přímkou, lze na druhou stranu nyní predikovat brzy stopku v severním směrování.


07.11. 09:17  Tak urcite.. (Jirb)
06.11. 21:42  Tak urcite.. (PetrK)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688