mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.11.2022 16:05:00

Češi v letošní letní sezóně cestovali jako před covidem. Mezi nejoblíbenější země patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko nebo Itálie.

Češi v letošní letní sezóně cestovali jako před covidem

04.11.2022 / 15:21 | Aktualizováno: 04.11.2022 / 16:05

 

Letošní letní turistická sezóna ukázala, že se Češi vracejí k čilému cestování tak, jako tomu bylo před covidem. Vyplývá to z dat Ministerstva zahraničních věcí a zastupitelských úřadů. Mezi nejoblíbenější země patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko nebo Itálie.

Rekordní počet zájemců o dovolenou hlásí letos Chorvatsko, to navštívilo mezi lednem a zářím přes 870 tisíc Čechů, to je nárůst oproti minulému roku asi o pětinu. Úspěch zaznamenalo také Řecko, tam se zájem českých turistů přibližně zdvojnásobil, a to na 450 tisíc návštěvníků. Kromě tradičně oblíbených destinací jako Španělsko, Itálie, Egypt, Turecko nebo Bulharsko v posledních letech roste zájem také o Polsko, které láká kromě dovolených také na nákupy.

„Jsem rád, že se Češi po covidu znovu vrátili k cestování. Je to dobrá zpráva pro ekonomiku a cestovní ruch. Moji kolegové z konzulární služby odvádějí výbornou práci a patří jim dík za to, jak se starají o české občany v zahraničí. Intenzivně teď pracujeme na digitalizaci našich služeb, konkrétně na podobě mobilní aplikace DROZD,“ řekl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Letošní statistiky konzulárních úkonů se v letní sezóně prakticky vyrovnaly roku 2019. Smutnou statistikou je 139 úmrtí, jejichž počet byl bohužel rekordní. Zastupitelské úřady v zahraničí vystavily 1 266 náhradních cestovních dokladů, řešily situaci 288 zadržených českých občanů a 330 případů, kdy se v zahraničí naši občané stali oběťmi trestné činnosti. 91 Čechů muselo být v zahraničí hospitalizováno, v 90 případech se český občan stal účastníkem dopravní nehody.


Porovnání turistických sezón

„I pro letošní letní sezónu byla dočasně zřízena konzulární jednatelství ve španělské Barceloně, bulharském Burgasu, chorvatské Rijece a Splitu. Ukázalo se, že fyzická přítomnost našich kolegů je pro zvládnutí konzulárního náporu v turisticky exponovaných lokalitách stěžejní,“ dodal náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.

V turisticky exponovaných destinacích, jako je Bulharsko a Chorvatsko, zároveň pomáhali vyslaní čeští policisté. Ti se podíleli zejména na přímém kontaktu s místními policejními úřady. Jejich přítomnost přispívá mimo jiné k pocitu bezpečí českých turistů během jejich dovolené a pomáhá překonat jazykovou bariéru.

Osvědčila se také dobrovolná registrace občanů cestujících do zahraničí. Systém DROZD používali cestovatelé nejvíce při výpravách do Řecka (4 149 registrovaných). Následovalo Turecko, Chorvatsko, Egypt, Itálie, Španělsko, Tunisko, ale i Spojené státy americké, Rakousko nebo Bulharsko. Od ledna do října letošního roku bylo tímto systémem rozesláno kolem 7 tisíc SMS a 19 tisíc e-mailů.

Počet rozeslaných SMS a emailů

Počet rozeslaných SMS a emailů

Během letošní letní sezóny nadále fungovalo konzulární operační a informační centrum, kdy operátoři zodpovídali nejrůznější dotazy spojené s cestováním. Za uplynulou sezóny pracovníci call centra odbavili 35 tisíc hovorů.

NCD

NCD


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688