Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.10.2022 08:25:07

Počasí: Při slunečnu až 22 °C, místy však chladné mlhy

Přetlačovaná mezi slunečnem s vysokými teplotami a nízkou oblačností či mlhami s chladnem bude pokračovat. V rámci oblasti vyššího tlaku vzduchu je počasí ve výšce nad zemí rekordně teplé a bezoblačné. U země už však přes noc uniká mnoho energie, zemských povrch se prochlazuje a místy nad ním vzniká mlha nebo nízká oblačnost. Ty potom fungují jako poklička, která u země uzavře chladnější vzduch.

Při této situaci tak máme v nížinách 50 na 50, jestli bude slunečno a až nevídaných 22 °C, nebo se zatáhne mlhou či nízkou oblačností a bude jen kolem 13 °C. Předpověď se tak musí snažit poukázat na oba typy počasí v těchto dnech.


Proudění ve výšce je rekordně teplé 

Zatímco v pátek na Den vzniku Československa máme mlh a nízké oblačnosti více, drží se už od rána hlavně ve východní polovině republiky, v dalších dnech by mělo přibýt míst, kde se během dopoledne začne vyjasňovat a odpoledne skutečně bude až kolem 20 °C. Mohly by tak padat teplotní rekordy.

Ve výšce nad zemí je teplota nyní až o 11 °C vyšší, než je dlouhodobý průměr. Podle modelů dorazí ochlazení kolem 3. listopadu a skutečně možná už listopadové bude. Vzdušná vlhkost je sice mimořádně vysoká, nicméně samotné srážky momentálně chybí. Zejména ve východní polovině republiky jich spadlo za poslední měsíc velmi málo. 


Předpověď počasí na další dny 

V pátek bylo a je zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Oblačnost se zejména v západní polovině země během dne rozpouští a objevuje se slunečno. Na východě je mlhavo častěji, místy s mrholením. Teploty 11 až 15 °C, při slunečnu až 19 °C. 

V sobotu bude polojasno, místy však mlhy a nízká inverzní oblačnost. Teploty 18 až 22 °C, při mlhavu a zataženu 13 °C.

V neděli bude polojasno, asi už jen ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 18 až 22 °C, při mlhavu a zataženu 13 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno, místy však mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 17 až 21 °C, při mlhavu 13 °C.

Od úterý budou místy mlhy nebo nízká oblačnost. Jinak oblačno. Ojediněle mrholení. V dalších dnech se od západu dostaví místy první slabý déšť. Teploty 14 až 19 °C, postupně 10 až 14 °C.

Počasí 30.10.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty