Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
25.10.2022 19:02:20

Počasí: Buď slunečno a až 20 °C, nebo mlhavo a chladněji

Minimálně do konce října bude nadprůměrně až rekordně teplo. Může za to vyšší tlak vzduchu a teplé proudění převážně jižních směrů. Zároveň ale budou vhodné podmínky pro vznik mlh a nízké oblačnosti. Vysoké teploty, které budou v nížinách stoupat až k 20 °C, tak mohou překazit mlha a zataženo, při kterých bude jen kolem 12 °C. Pro podzim je to typická situace tlakových výšší. Přetlačovaná slunečna a nízké oblačnosti. Sluníčko by prozatím mělo na většině míst vítězit. Určitě ale někde zůstane i zataženo nízkou oblačností, proto to hodně avizujeme.

Často pak vznikají situace, kdy předpověď hovoří o slunečnu a 20 °C, a ono je třeba celý den zataženo, mlhavo šedivo a mnohem chladněji. Je to prostě podzimní situace a přetlačovaná těchto dvou rázů počasí. Nelze přesně předpovědět, kde bude mlhavo a kde slunečno. Mlhy a nízká oblačnost se typicky drží kolem vrchovin. Největší naděje na slunečno a vysoké teploty bude v Polabí. Na horách bude slunečno všude, hory klasicky při inverzi vystupují nad oblačnou pokličku a je tam krásně a teplo

Žádná studená změna na modelech není. Ani srážky na modelech nejsou. Říjen byl na některých místech Česka velmi suchý. Spadlo sotva kolem 10 - 20 mm. Na západě to však bylo mnohem více. Teplota ve výšce nad zemí bude o 10 °C vyšší, než by měla v tomto období být! Teploty tak budou rekordní. U země bude bohužel vidět nadprůměr jen tam, kde se neudrží mlhy a nízká oblačnost. První zimní vpád prozatím určitě nebude na pořadu dne. Naopak velmi teplé proudění ve výšce putuje do Evropy až z oblasti Maroka.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty