Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie ve světě  |  25.10.2022 17:34:31

Společnost SAP oznámila výsledky za třetí čtvrtletí, cloud pokračuje v růstu

Společnost SAP, přední světový dodavatel podnikového softwaru, oznámila finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku 2022. Tržby z cloudu meziročně vzrostly o 38 %, objem cloudových zakázek softwaru SAP S/4HANA se více než zdvojnásobil. Zatímco se provozní zisk snížil o 1 %, hrubý zisk z prodeje cloudových řešení vzrostl o 44 %.

„Máme za sebou silné čtvrtletí v oblasti cloudu se zrychlující se dynamikou ve všech klíčových ukazatelích tohoto segmentu. Nacházíme se nyní ve zlomovém bodě naší transformace a očekáváme zrychlení růstu příjmů a dvouciferný růst provozního zisku v roce 2023,“ říká finanční ředitel společnosti SAP Luka Mucic.

Hlavní finanční ukazatele za třetí čtvrtletí 2022

Aktuální objem cloudových zakázek si nadále udržuje růstovou dynamiku a v současné době činí 11,27 miliardy eur, což představuje nárůst o 38 %. Tržby z cloudu vzrostly o 38 % na 3,29 miliardy eur, a to zejména díky dvoucifernému růstu portfolia Software as a Service (SaaS) a Platform as a Service (PaaS).

Hrubý zisk z cloudových služeb podle IFRS vzrostl o 44 %. Meziročně se hrubá marže z cloudových služeb zvýšila o 2,8 procentního bodu na 69,8 %. Nárůst zapříčinilo zejména výrazné zvýšení marže SaaS. Vyšší efektivita také kompenzovala nárůst investic do programu poskytování cloudových systémů nové generace.

Provozní zisk se snížil o 1,0 % na 1,24 miliardy eur a provozní marže klesla o 2,4 procentního bodu na 15,8 %. Stejně jako v předchozích čtvrtletích stojí za poklesy nižší podíl příjmů z prodeje softwarových licencí a vyšší investice do výzkumu a vývoje, marketingu a prodeje s cílem využít růstových příležitostí. Provozní zisk podle IFRS a mimo IFRS ve třetím čtvrtletí předchozího roku navíc zahrnoval zisk ve výši 77 milionů eur související s uvedením systému SAP Fioneer na trh.

Zisk na akcii klesl o 52 % na 0,57 eur. Meziroční pokles zisku na akcii je důsledkem výrazně nižšího příspěvku společnosti Sapphire Ventures k finančním příjmům, který byl vzhledem k současným tržním podmínkám nižší než ve stejném období loňského roku. Efektivní daňová sazba činila 35,7 %. Meziroční nárůst způsobily zejména změny v příjmech osvobozených od daně v souvislosti se společností Sapphire Ventures.

Cash flow za prvních devět měsíců letošního roku klesl o 38 % na 2,54 milionu eur. Pokles oproti loňskému roku způsobil zejména vývoj ziskovosti a nepříznivé dopady v oblasti pracovního kapitálu. Ve čtvrtém čtvrtletí SAP nadále očekává příznivější vývoj peněžních toků díky zaměření na řízení pracovního kapitálu a nižší kapitálové výdaje. Se zohledněním současné situace SAP upravuje výhled cash flow pro letošní rok na 4,5 miliardy eur z dřívějších více než 4,5 miliardy eur.

Dne 21. července společnost SAP oznámila svůj druhý program zpětného odkupu akcií v roce 2022, který dokončila 6. září. V rámci programu odkoupila zpět 5 715 512 akcií za průměrnou cenu 87,50 eur v celkové hodnotě 500 milionů eur. Odkoupené akcie společnost využije především na odměny udělené v rámci plánů odměňování zaměstnanců na základě akcií.

Výhled na rok 2022

Společnost SAP pokračuje ve své strategii, založené na zrychlení růstu cloudových služeb u nových i stávajících zákazníků. Tempo a rozsah růstu cloudu ukazuje, že společnost je na dobré cestě k dosažení svých střednědobých ambicí.

V roce 2022 společnost SAP nadále očekává tržby z cloudových řešení v rozmezí 11,55-11,85 miliardy eur při pevném směnném kurzu (2021: 9,42 miliardy eur), což představuje nárůst o 23-26 %. Dále také tržby z cloudu a softwaru v rozmezí 25,0-25,5 miliardy eur při pevném směnném kurzu (2021: 24,08 miliardy eur), což představuje nárůst o 4-6 %.

Podíl předvídatelnějších příjmů definovaných jako součet příjmů z cloudu a softwarové podpory dosáhne 78 % (2021: 75 %). Současné makroekonomické prostředí a volatilita na kapitálových trzích rovněž vedou k nižší míře předvídatelnosti celoročního výhledu efektivní daňové sazby na rok 2022 podle IFRS i mimo IFRS. Vzhledem k současným predikcím společnost SAP očekává, že efektivní daňová sazba podle IFRS za celý rok 2022 bude činit 45 % (doposud: 34 % - 38 %).


Strategií společnosti SAP je pomoci každé firmě fungovat jako inteligentní podnik. Jako lídr na trhu podnikového aplikačního softwaru pomáhá SAP firmám všech velikostí a ve všech odvětvích fungovat co nejlépe: Zákazníci společnosti SAP vytvářejí 87 % celkového světového obchodu. Technologie strojového učení, internetu věcí (IoT) a pokročilé analytiky v SAP pomáhají proměnit podnikání zákazníků v inteligentní podniky. SAP pomáhá lidem a organizacím získat přehled o podnikání a podporuje spolupráci, která jim pomáhá udržet si náskok před konkurencí. SAP zjednodušuje podnikové technologie, aby mohli klienti využívat software SAP tak, jak chtějí. Komplexní sada aplikací a služeb SAP umožňuje zákazníkům z 25 odvětví po celém světě fungovat ziskově, neustále se přizpůsobovat a měnit věci k lepšímu. Díky globální síti zákazníků, partnerů, zaměstnanců a lídrů pomáhá SAP světu lépe fungovat a zlepšovat životy lidí. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

26.01.2023Společnost SAP oznámila finanční výsledky za rok 2022 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
09.07.2020Výsledky SAP za 2Q2O nad odhady díky cloudu Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688