Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.10.2022 15:54:56

Předpověď počasí: Prvně až 22 °C, ve středu pak pád teplot

Ve střední Evropě převládá nadprůměrně pěkné babí léto. V pátek se přechodně objevily i srážky a zřejmě nejhorší počasí bylo nyní v sobotu, kdy se na většině území objevily slabé srážky, často také mlhy a mrholení. Kromě toho však byly poslední dny velmi pěkné a ještě nás pár pěkných dní čeká. V neděli se začne počasí vybírat a teploty velmi rychle vyletí nahoru. V pondělí bude krásně, ve druhé polovině úterý se pak od západu začne vkrádat studená fronta. Ve středu se pak začne citelně ochlazovat. Podle modelů by teplota mohla klesnout mezi úterým a čtvrtkem až o 8 °C. Podle modelů se po tomto ochlazení už bude oteplovat jen pozvolna.

Říjen je nadprůměrně teplý a velmi hezký, zároveň také suchý. Je to logicky dáno vyšším tlakem vzduchu, který sice přináší krásné počasí, neumožňuje však vznik srážek. V soboru zejména v jihozápadně polovině republiky pršelo, byl to však déšť slabý a občasný. V neděli bude déšť ojedinělý a v novém týdnu se vyskytne hlavně na studené frontě. Srážek by však mělo být znovu spíš málo. Jakmile se v dalším období zvedne tlak vzduchu po frontách, častěji se objeví mlhy a nízká oblačnost. Konec října už pro to začne být typický. Nejčastěji se mlhy týkají Vysočiny a dalších vrchovin. 

Předpověď počasí na další dny

V neděli bude oblačno až polojasno. Ojediněle déšť. Ráno místy mlhy. Teploty 18 až 22 °C, v místě dopoledních mlh a větší oblačnosti 16 °C.

V pondělí bude polojasno až skoro jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Teploty 18 až 22 °C, v místě déle trvajících mlh 16 °C.

úterý bude polojasno, během dne od západu až skoro zataženo, místy přeháňky. Ráno znovu mlhy. Teploty 15 až 19 °C.

Od středy bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky nebo déšť. V dalších dnech ubývání oblačnosti, ke konci období ale její další přibývání. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 8 až 14 °C, později až 16 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty