consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  04.10.2022 13:10:00

Rada schválila národní plán Nizozemska - Next Generation EU

 

Ministři hospodářství a financí uvítali pozitivní posouzení nizozemského národního plánu pro oživení a odolnost Evropskou komisí. Rada dnes v souvislosti se schválením tohoto plánu přijala prováděcí rozhodnutí.

Stalo se tak v návaznosti na posouzení národních plánů Evropskou komisí. Tyto plány musí být v souladu s doporučeními pro jednotlivé země z let 2019 a 2020 a musí odrážet obecné cíle EU vytvořit ekologičtější, více digitalizovanou a konkurenceschopnější ekonomiku. Nizozemský plán rovněž řeší některá doporučení z tohoto roku určená Nizozemsku, která Rada přijala v červenci 2022.

Po formálním přijetí rozhodnutí bude moci Nizozemsko využít prostředky z nástroje až do výše celkového přídělu, který činí 4,7 miliardy eur ve formě grantů. Tyto finanční prostředky umožní Nizozemsku podpořit hospodářské oživení po pandemii COVID-19 a financovat ekologickou a digitální transformaci.

Jsem velmi potěšen, že jsme se dnes rozhodli podpořit nizozemský plán na podporu oživení. Financování ve výši 4,7 miliardy eur přichází ve správný okamžik, neboť dále posílí nizozemskou ekonomiku, a ta bude díky němu odolnější vůči současné energetické krizi.

Zbyněk Stanjura, ministr financí České republiky

Plán Nizozemska

Nizozemský plán vyčleňuje 48 % celkového přídělu na opatření na podporu cílů v oblasti klimatu, včetně investic, u nichž se očekává, že významně přispějí k dekarbonizaci.

Zahrnuje investice a reformy v zájmu rychlejšího zavádění obnovitelných zdrojů energie, investice do udržitelné mobility a obnovy přírody. Několik opatření v této oblasti rovněž přispívá k cílům plánu REPowerEU, jimiž je urychlené snížení závislosti na ruských fosilních palivech a rychlý pokrok v ekologické transformaci, jakož i ke splnění příslušného doporučení pro Nizozemsko z roku 2022 týkajícího se energetiky. Patří mezi ně investice do větrné energie na moři a energetické účinnosti v oblasti bydlení, jakož i nový energetický zákon, který by měl usnadnit investice do elektrické sítě a umožnit spotřebitelům prodávat energii, kterou sami vyrobili z obnovitelných zdrojů.

Podle nizozemského plánu bude 26 % celkového přídělu určeno na opatření podporující digitální transformaci. To zahrnuje investice do kvantových technologií, umělé inteligence, digitálního vzdělávání a digitální veřejné správy. Plán rovněž zahrnuje reformy v oblasti správy informací s cílem vytvořit otevřenou a transparentní veřejnou správu.

Další postup

Komise prostředky vyplatí, jakmile členský stát splní milníky a cíle stanovené pro investice a reformy v plánu pro oživení a odolnost.

Souvislosti

Nástroj pro oživení a odolnost je součástí nástroje Next Generation EU, který představuje koordinovanou reakci EU na problémy, které evropské ekonomice způsobila pandemie, a přípravu na ekologickou a digitální transformaci. Finanční prostředky tohoto nástroje ve výši až 672,5 miliardy eur budou využity na podporu reforem a investic popsaných v plánech členských států pro oživení a odolnost.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 2 281 62 63
+32 470 88 42 96
@pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688