Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.10.2022 16:06:13

Počasí: Tak přece jenom babí léto. Bude až 22 °C

Září bylo docela studené. Babí léto ne a ne se ukázat. Nyní na začátku října ale opožděně přijde. Jako babí léto se označuje pozdní léto zhruba od 21. září do 2. října. Letos přijde později. Příjemné oteplení se očekává od středy 5. října. Babí léto je tzv. povětrnostní singularita, což je poměrně pravidelná odchylka od trendu počasí, který by měl v danou část roku panovat.

Babí léto vzniká na základě poměrně častých tlakových výší v září nebo říjnu nad střední Evropou. Před druhou polovinou podzimu a před zimou je to víceméně naposled, kdy tlaková výše přináší slunečné a krásné počasí. Potom už je to spíše o mlhách a nízké oblačnosti. 

Nejtepleji bude ve čtvrtek a pátek, až 22 °C. Na obloze se tedy konečně docela vyjasní. S tím ale souvisí nízká ranní minima. Nejchladnější ráno bude ve středu, kdy se objeví četné přízemní mrazíky. Uvidíme, jak dlouho babí léto vydrží, podle výhledů modelů bude jen několik dnů.  


Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude proměnlivá oblačnost. Ojediněle přeháňky. Na severu a severovýchodě místy. Teploty 12 až 16 °C.

V úterý bude oblačno, ojediněle přeháňky. Během dne ubývání oblačnosti. Teploty 13 až 17 °C.

Ve středu bude skoro jasno až polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy. Teploty 17 až 21 °C. 

Od čtvrtka bude skoro jasno až polojasno. V dalších dnech od západu oblačno až skoro zataženo, později občas přeháňky nebo déšť. Teploty 17 až 22 °C, později v dalších dnech ochlazování. 

Počasí 6.10.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty