František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  29.09.2022 15:13:05, aktualizováno 17:39:41

Inflace, hypotéky a Bitcoin. Co mají společného?

Německo a s ním celá Evropa tvrdě poznává realitu toho, že můžete natisknout eur, kolik chcete, ale nenatisknete si zemní plyn, uhlí ani nemovitosti. Když se k tomu přičte slepě a naivně protlačovaný Green Deal, kterým jsme se jako Evropa odevzdali do rukou Rusku v plné parádě, měli jsme na problém zaděláno dávno před tím, než Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Peníze vznikají z dluhu

Občas si ani my v článcích neodpustíme zkratku tím, že centrální banky tisknou peníze a tím způsobují nafukování peněžní zásoby (inflaci). Pravdou je, že ČNB většinu peněz v oběhu nemá přímo „na svědomí“, ale svojí politikou nízkých úrokových sazeb stimuluje růst peněžní zásoby nepřímo i tak. Jak to? Každá hypotéka, spotřebitelský úvěr, nebo leasing na nové auto jsou totiž peníze, které komerční banka, u které si úvěr zřizujete, připíše na vaše konto, a přitom je vytvoří doslova ze vzduchu. Vy za ně koupíte byt, prodávající však jde a koupí si třeba právě auto a drahou dovolenou z peněz, které ještě před okamžikem neexistovaly.

Nejvíc si lidé půjčují, když jsou úrokové sazby nízké, což zcela nepochybně ještě nedávno byly. Tím se však uměle stimuluje poptávka právě po těchto vzácných statcích, jako jsou nemovitosti a auta, a vytváří se tlak na jejich cenu. Roky čteme o tom, jak nemovitosti rekordně zdražují, a nyní již druhý měsíc v kuse ceny bytů přinejlepším stagnují, spíše klesají. Zdá se tedy, že opatření ČNB v podobě navýšení sazeb začíná fungovat zamýšleným způsobem – trh se začíná čistit a realitní bublina vyfukovat.

Částečně jistě ano. Je tu ale ještě Ruskem způsobená válka na Ukrajině, sankce a Putinovo strašení s utahováním kohoutků plynu a ropy. To vytváří tlak na cenu energií a prakticky všeho dalšího a tady už ovšem žádné zvyšování úrokových sazeb nepomůže. Jedná se totiž o staré známé pravidlo nabídky a poptávky okořeněné o pořádnou porci paniky (a zcela nepochybně i spekulací).

Realitou je, že se nezadržitelně řítíme do nejtěžšího období minimálně od roku 2008, kdy probíhala poslední větší finanční krize. Na ty, které nezvládnou zdrtit násobně vysoké účty za energie, tak již brzy mohou zakleknout banky s vysokými úroky u úvěrů, které zdraží splátku hypotéky o další jednotky až desítky tisíc korun měsíčně. Jen za rok 2023 se má jednat o téměř 50 000 Čechů, kterým končí fixace hypoték. Dalšímu milionu domácností potom končí výhodnější fixace smluv u energetických firem.

Nejlepší uchovatelé hodnoty

Více než jednu nemovitost si lidé typicky pořizují s vidinou zhodnocení peněz v čase a zároveň chtějí vylepšit svoje cashflow příjmem z nájmu. Realita růstu cen je ale jiná – nemovitosti si v drtivé většině případů „jen“ skvěle drží svou hodnotu a ve skutečnosti je to inflací zmítaná měna, která nese vinu za „růst“ jejich ceny. Výsledkem je, že na koupi stejně velkého bytu každý rok potřebujete více peněz, abyste si takovou nemovitost mohli dovolit. Jednoduše řečeno, nemovitost je velmi dobrým uchovatelem hodnoty, zatímco naše peníze – koruny nebo eura – jsou velmi mizerným.

Co kdyby však existovala taková měna, jejíž dlouhodobé držení by nebylo penalizováno ztrátou hodnoty, taková, která se díky svým neměnitelným parametrům a absolutní vzácnosti dala považovat ještě za lepší uchovatel hodnoty, než jsou byty a domy? Máme to štěstí, že již existuje – je to Bitcoin.

Absolutní vzácnost

Přestože se v reálném světě vyskytují různé druhy překážek, dá se s jistým zjednodušením říci, že větší výstavba bytů je pouze otázkou jisté politické vůle, určitého množství fyzické práce a volného prostoru. A navíc, když už nepůjde stavět do stran, vždy můžeme stavět do výšky. Bytů je tedy sice málo, ale nikdy jich nebude úplný nedostatek. Jinak se ale musíme koukat na Bitcoin, u kterého víme, že ho nikdy nebude více než 21 milionů mincí. Z toho již 19,1 milionu bylo vytěženo a několik milionů pravděpodobně nenávratně ztraceno. Reálně tak celý svět, téměř 8 miliard lidí, více či méně aktivně soutěží o svůj kousek z cca 16 milionů mincí. Tomu říkáme absolutní vzácnost. Bitcoin je jedinou takovou věcí na celém širém světě a co zatím víme, tak i ve vesmíru. 

To z něj bude z dlouhodobého hlediska dělat lepší uchovatel hodnoty, než jsou nemovitosti. Případný zisk z nájmu u investičního bytu je potom paralelou ke zhodnocování Bitcoinu pomocí nástrojů tradičního bankovnictví jako budou různé druhy spořících účtů, termínovaných vkladů apod. Tato infrastruktura pro Bitcoin je sice na svých počátcích, ale je to jen otázka času.

Kdyby lidé začali více jako uchovatel hodnoty využívat Bitcoin, nejen, že by dál rostl na ceně, ale jako bonus by se dále snižovala jeho volatilita (kolísavost ceny) a zároveň by se vlastní bydlení mohlo stát opět dostupným statkem pro většinu obyvatel. Jsme snílci, nebo taková bude budoucnost Bitcoinu? Napovědět může i graf na závěr, taková zajímavost k zamyšlení:

Cena za 1m2 bytu v Praze v Bitcoinu a v korunách:


Zdroj: REMAX CZ, Tradingview.com

Není tedy lepší místo hypotéky s úrokem 6 % ročně vlastnit kousek bitcoinu v hardwarové peněžence? Koupit jej můžete třeba se Simplecoinem – nejstarší českou směnárnou s nejlepší zákaznickou podporou, která vás nákupem bezpečně provede.


František Marek

František Marek

Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.


Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688