Vlada.cz (Vláda)
Dávky a příspěvky  |  27.09.2022 16:19:00

Vláda je připravena podpořit seniorky a seniory v mimořádných situacích

V úterý 27. září 2022 připomněla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková společně s místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou nadcházející Mezinárodní den seniorů. Poděkovali starším obyvatelům České republiky za jejich přínosy společnosti a ujistili, že vláda je připravena v době energetické krize a zdražování podporovat seniorskou populaci řadou opatření. S informacemi o možnostech podpory prostřednictvím krizové linky pro seniory se připojil ředitel organizace Elpida Jiří Hrabě.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva poblahopřála seniorkám a seniorům a poděkovala jim za jejich zapojení a přispění společnosti. „Mnozí ze seniorek a seniorů plní i několik společenských rolí. Starší lidé solidárně pomáhají zvládat současné výzvy, včetně těch, které souvisí s konfliktem na Ukrajině. Za to jim náleží veliké poděkování,“ sdělila Klára Šimáčková Laurenčíková.

Zmocněnkyně rovněž ubezpečila o připravenosti vlády seniorskou populaci v nadcházejícím období podpořit. „Vláda si je vědoma závažných dopadů ukrajinského konfliktu a ekonomické krize v podobě růstu cen energií, potravin a dalšího zboží. Aktivně proto hledá prostředky a způsoby jejich řešení. Vláda zastropuje ceny elektřiny a plynu pro domácnosti. Poskytne také podporu na úhradu nákladů na energie v podobě tzv. úsporného tarifu. To jsou základní opatření, která by měla napomoci českým občanům, včetně seniorů, překonat letošní zimu s co nejmenšími obtížemi a bez větších obav o sebe a své zdraví,“ řekla vládní zmocněnkyně.

S blahopřáním se připojil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Poskytl podrobnější informace ohledně valorizace důchodů a o možnostech státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi včetně vylepšeného příspěvku na bydlení. „Nebojte se požádat stát o podporu, i pokud jste tak nikdy v minulosti neučinili. V případě mimořádných událostí jako je energetická krize je tu stát od toho, aby lidem pomohl,“ apeloval ministr.

Ředitel organizace Elpida Jiří Hrabě na závěr přiblížil nabídku bezplatné linky krizové pomoci pro seniory a poradil starším lidem, jak zvládnout zdražování.

Souhrnné informace o vládní pomoci jsou k dispozici na jednom místě na novém webu Deštník proti drahotě www.destnikprotidrahote.cz.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688