Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.09.2022 13:46:00

Akcie mohou jít nahoru i přes korekce ziskových očekávání, domnívá se ekonomka. Probíhají strukturální změny

Akciové trhy v reakci na poslední zvýšení sazeb nevěděly, co mají dělat. Rostly a zase klesaly, protože investoři jsou zmatení. Musí vážit výhled na straně inflace, sazeb, ale i dalšího růstu. Pro Bloomberg to uvedla Abby Joseph Cohen, která nyní působí na Columbia Business School a předtím po dlouhá léta pracovala jako stratéžka v Goldman Sachs.

Ekonomka připomněla, že od počátku letošního roku došlo k výraznému zvýšení výnosů po celé délce výnosové křivky. Investoři ale podle ní dnes kladou větší důraz na další vývoj ziskovosti a „panuje tu hodně zmatku“. Týká se to jak výhledu pro letošní rok, tak pro rok 2023. Analytici již snižují svá očekávání, ale Cohen připomněla, že dosavadní marže obchodovaných společností dosahovaly rekordních úrovní.



I kdyby tedy pokračoval pokles ziskových marží, podle ekonomky by dopad na akciový trh nemusel být dramatický. Jiné to ale může být s některými sektory. Cohen také patří k těm, kteří se domnívají, že valuace akciového trhu byly na konci minulého roku mimořádně vysoko. „Ukazoval na to téměř každý valuační model.“ Akcie tak byly nadhodnocené. Opak by platil pouze v případě, že by pokračoval ideální scénář s kombinací nízkých sazeb a rychlého růstu ziskovosti obchodovaných společností.

Kde se nacházíme nyní? Cohen uvedla, že v současné době leží valuace amerických akcií v indexu S&P 500 u historických průměrů, konkrétně se PE pohybuje kolem 16. „To není špatná pozice, i když vezmeme v úvahu růst sazeb,“ míní ekonomka. A k tomu uvedla, že během následujících několika měsíců by podle ní americké akcie mohly posílit o 5 – 10 % i v případě, že bude pokračovat korekce očekávaných zisků.



Cohen se také domnívá, že řada modelů používaných ve světě financí nyní nefunguje. Důvodem je jejich povaha, která stojí na cyklickém vývoji hospodářství. V současnosti ale podle ekonomky probíhají strukturální změny, které relevanci podobných cyklických modelů výrazně snižují. Platí to například o Phillipsově křivce. Inverze výnosové křivky pak podle expertky indikuje, že dluhopisové trhy věří v efektivitu monetární politiky americké centrální banky.

Zdroj: Bloomberg, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688