Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.09.2022 12:51:51

Pražské burze nyní vládnou akcie KB. V týdnu za nejnižšího letošního objemu obchodů předvedla třetí největší propad


Negativní sentiment na západních trzích ovlivnil v týdnu dění také na pražské burze. Například německé akcie prorazily letošní minima a ocitly se dle indexu DAX nejníže od podzimu 2020. Obdobně na Wall Street index DJIA, zatímco Nasdaq i širší index S&P 500 se letošním minimům „jen“ přiblížily, což by mohlo znamenat, že technicky zde najdou nyní ještě podporu. Podobně i pražská burza, která zažila letos třetí nejhorší týden. Propadla totiž o 4,27 % na 1 168 bodů. Po předchozím nádechu se nasměrovala zpět k letošním minimům z úvodu tohoto měsíce, kdy se ocitla až v blízkosti hranice 1 130 bodů. Tedy na 16měsíčních minimech.

Své sehrávají nadále obavy z ekonomického vývoje v návaznosti na energetickou krizi, resp. ceny energií. Tradičně obvykle nejcitlivější finanční tituly tak po předchozím výrazném nádechu předvedly naopak jižní směrování. ERSTE utrpěla nejsilnější týdenní ztráty od úvodu března, když propadla o 8,7 %. Zpětné proražení technické hranice u 25 EUR zkrátka otevřelo ve Vídni cestu k 22,50 EUR, kde se titul může v příštích dnech snažit hledat technicky podporu. Konkurenční KB klesla v týdnu s menší intenzitou, nicméně i ona během pár dní ztratila více než desetinu. V úterý 13. září se totiž obchodovala i nad hladinou 700 . Vývoj však nyní otevírá technicky cestu dále níže k „nejbližším“ 600 . V kontextu kurzového děni na hlavních titulech pražské burzy, dokázaly v posledních dnech každopádně akcie KB dále posílit svůj vliv (v návaznosti i na čtvrtletní aktualizaci indexů). Třetí bankovní titul MONETA utrpěl nejméně, když zde investoři jakoby nechtěli oproti dřívějšku obchodovat. Objemy jsou na titulu podprůměrné.

 

Nejvíce každopádně v týdnu propadly na 20měsíční minima klesající akcie PILULKA, které letos stále nemohou najít pevnou půdu pod nohama. Tedy podobně jako celá řada start-up titulů v zahraničí, když investoři u nich mnohdy mnohem citlivěji zohledňují vývoj úrokových sazeb v kontextu jejich financování.

Citlivě a nervózně v posledních týdnech nadále reagují akcie PHOTON ENERGY na vývoj cen elektřiny, resp. možné zdanění „neobvyklých/nezasloužených“ zisků firem v sektoru. Titul i přes pokles každopádně nadále letos výkonnostně vládne pražské burze.

S odstupem se výkonnostně na druhém místě drží ČEZ, kde z obdobných důvodů pokračuje volatilita. Titul přesto zaznamenal pokles obchodů, nicméně i tak v tomto ohledu vládne pražské burze. K cenám elektřiny možno zmínit jejich vlastně přetrvávající zářijovou stagnaci, potažmo nadprůměrnou úroveň. Nejen na úrovni budoucích kontraktů, ale i na denním trhu, kde ceny nad 400 EUR/MWh (okolo 10 Kč/kWh) nejsou stále ničím výjimečným. Mnohdy si navíc někdo musí připlatit ještě i dalších 200 EUR/Mwh. Pokračující ústup je přitom vidět na emisních povolenkách, když „obavy“ z jejich možného nadbytku tlačí cenu k letošním minimům. Ceny elektřiny zatím nenásledují…

Proti trhu se vydaly jen tři emise. Zatímco v úvodu měsíce oznámená meziročně nižší dividenda zatlačila na kurz akcií KOFOLA, nyní začala být podporou. Titulu totiž zbývá jen pár dní do rozhodného data na distanční valnou hromadou schválených navrhovaných 11,30 . Po třech týdnech poklesů se výše nadechly také akcie PHILIP MORRIS, když páteční report výsledků bude prvním náznakem příští dividendy. Hospodářské výsledky jako předposlední zveřejnila ve čtvrtek zbrojovka COLT. Pozitivní překvapení vlastně nepřinesly, každopádně firma díky i loňské akvizici nadále reportuje výrazný nárůst byznysu.

 

Závěrem možno zmínit pokračující celkovou atypičnost SAB Finance. Atˇ už z hlediska samotného IPO, vlastně probíhající sekundární nabídky, tak i z dění okolo další dividendy. Jak už jsme také popisovali, firma pro ni musela částečně sáhnout do vlastních zdrojů, nyní lze zmínit kurzové dění titulu. V minulém týdnu valnou hromadou schválený požitek 34,68 cenové dění na kurzově nejstabilnějším titulu pražské burzy opět neovlivnil. Přestože se od středy obchodoval na pražské burze bez nároku na dividendu, cena překvapivě setrvala na 1 060 Kč… Každopádně na titulu přetrvává zvýšená likvidita. Díky i podprůměrné likviditě jiných titulů, se akcie SAB Finance staly v týdnu dokonce pátým nejobchodovanějším titulem. Stačil jim na to objem 38,5 mil. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688