Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Údaje o firmách  |  22.09.2022 17:27:53

Saxo Bank oznámila výsledky za 1. pololetí roku 2022: Navzdory náročným tržním podmínkám dosáhla nového rekordu více než 874 000 klientů

Skupina Saxo Bank (dále také jen „skupina“) vykázala za prvních šest měsíců roku 2022 čistý zisk 302 milionů DKK, přičemž ve stejném období loňského roku to bylo 512 milionů DKK. Celkové příjmy skupiny Saxo Bank činily za prvních šest měsíců letošního roku 2 145 milionů DKK, zatímco ve stejném období roku 2021 to bylo 2 435 milionů DKK.

Navzdory poklesu obchodních a tržních aktivit pokračoval v prvním pololetí čistý příliv nových klientů a k 30. červnu 2022 dosáhl jejich celkový počet 874 000, zatímco ve stejnou dobu v loňském roce to bylo pouze 790 000. Celkový objem aktiv našich klientů přesto poklesl na 591 miliard DKK oproti loňským 595 miliardám DKK. Příčinou byl zejména propad akciového trhu, který byl ovšem částečně kompenzován kladným čistým přílivem prostředků našich klientů.

Tyto výsledky nejsou uspokojivé. Odrazily se na nich zejména náročné tržní podmínky v průběhu prvního pololetí. Navzdory volatilitě na finančních trzích byly obchodní aktivity našich klientů v první polovině roku 2022, oproti stejnému období loňského roku, utlumené. Úroveň nákladů přitom zůstala téměř beze změny. Jednou z hlavních příčin byl odklad dokončení migrace BinckBank, který znamenal vyšší náklady a komplikace spojené s provozem dvou paralelních infrastruktur.

Stručný přehled klíčových finančních ukazatelů za 1. pololetí 2022 (vs. 1. pol. 2021)

Generální ředitel a zakladatel Saxo Bank Kim Fournais k dosaženým výsledkům uvádí:

  • Výsledky nejsou uspokojivé. Odrazily se na nich zejména problematické tržní podmínky v průběhu prvního pololetí. Navzdory volatilitě na finančních trzích byly obchodní aktivity našich klientů v první polovině roku 2022, ve srovnání se stejným obdobím roku loňského, utlumené. Jako důkaz síly našich platforem ovšem vnímáme, že i nadále rostl počet nových obchodujících klientů a k 30. červnu jsme dosáhli nového rekordu 874 000 klientů.
  • Náročné tržní podmínky, mezi něž patří negativní trend globálních akciových trhů, vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby, jen podtrhují význam podpory naší rostoucí klientely prostřednictvím podnětného a naučného obsahu – zejména v oblasti řízení rizik, neboť jsme právě byli svědky dramatického konce býčího trhu, který vydržel téměř celé desetiletí. Už dlouho otevřeně mluvíme o riziku mnohem vyšší inflace a negativních dopadech největšího finančního experimentu (záporných sazeb a kvantitativního uvolňování), jehož konec se rychle blíží. 
  • Naše strategická orientace zůstává stejná. Dál se zaměřujeme na nasazování nových relevantních produktů a na dokončení migrace BinckBank. Vzhledem k aktuálním tržním podmínkám jsme ovšem také zahájili akce, jež mají za cíl přizpůsobit nákladovou strukturu nižší úrovni aktivit na trhu.

Finanční výhled na rok 2022

Skupina Saxo Bank podniká na globálních finančních trzích a vytvářený zisk závisí nejen na volatilitě měnových, akciových a komoditních trhů, ale i na fluktuaci úrokových sazeb.

Pro prvních šest měsíců roku 2022 byly charakteristické náročné tržní podmínky, zejména pak negativní trend na světových akciových trzích, vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby. To způsobilo mezi klienty, zejména z řad investorů, averzi vůči riziku a pokles obchodní aktivity. Příjmy však do jisté míry odolávají, a to jak u obchodníků, tak v komerční oblasti. Příčinou jsou výsledky v prvním čtvrtletí, ale i vyšší návratnost portfolia likvidity v důsledku růstu výnosových křivek.

Naše strategická orientace zůstává stejná. Dál klademe důraz na nasazování nových produktů a na dokončení migrace BinckBank. Vzhledem k aktuálním tržním podmínkám jsme ovšem zahájili akce, které mají přizpůsobit nákladovou strukturu nižší úrovni aktivit na trhu.

Vzhledem k tomu, že trvale nízká úroveň obchodní aktivity bude mít po zbytek roku za následek nižší výnosy a že akce realizované na straně nákladů negativní důsledky situace na trhu pouze zmírní, skupina Saxo Bank tímto upravuje svou prognózu na celý rok 2022 na zhruba 600 milionů DKK čistého zisku, což odpovídá spodní hranici původně očekávaného rozpětí čistých zisků.


Skupina Saxo Bank je přední fintech specialista, který přináší lidem investiční příležitosti na kapitálových trzích. Jako globální lídr v oblasti investic a obchodování s různými aktivy usiluje o realizaci své vize umožnit lidem naplňovat vlastní finanční aspirace.
Společnost Saxo byla založena v dánské Kodani v roce 1992 a stala se jednou z prvních finančních institucí, které nabídly platformu pro online obchodování, jež dává běžným investorům k dispozici stejné nástroje a stejný přístup k trhům, jaký mají profesionální obchodníci, velké instituce a manažeři investičních fondů. Jako nejpokrokovější banka, která představuje pro klienty nejlepší možnou volbu, nabízí Saxo široký přístup na globální kapitálové trhy napříč všemi třídami aktiv a umožňuje jim obchodovat z jediného maržového konta s více než 40 000 instrumenty ve více než 20 jazycích. Skupina Saxo Bank má více než 120 partnerů mezi finančními institucemi, a umožňuje tak nabídnout klientům komfortnější investování prostřednictvím technologií otevřeného bankovnictví. Saxo svým klientům a partnerům přináší nástroje, platformy a znalosti.
Skupina Saxo Bank je držitelem čtyř bankovních licencí a je regulovaná v celosvětovém měřítku. Saxo je globální společnost s lokálním zastoupením, celková hodnota aktiv jejích klientů přesahuje 45 miliard EUR a zaměstnává více než 2100 odborníků ve finančních centrech po celém světě, včetně LondýnaSingapuru, Amsterdamu, Curychu, Dubaje, Šanghaje, Hongkongu a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688