mpsv.cz (MPSV)
Práce  |  21.09.2022 17:27:00

Českou republiku čeká reforma pracovní migrace. Cílem změn je zavést pružné nástroje, kterými bude možné řídit přísun zahraničních pracovníků na základě ekonomických potřeb a potenciálu všech příchozích.

Tuzemský trh práce se dlouhodobě potýká s převisem poptávky po pracovní síle. Prognózy dalšího vývoje naznačují, že tento trend bude pokračovat i v budoucnu.  Projekt MPSV, na němž resort spolupracoval s OECD a podpořila jej Evropská komise, přinesl řadu doporučení, která budou součástí návrhu reformy pracovní  migrace. Jejím cílem je zavést flexibilní systém výběru a získávání kvalifikovaných  pracovníků ze zahraničí a zrychlení náboru pracovníků v nedostatkových profesích.  Vládě by reforma měla být předložena v polovině příštího roku

Výstupy končícího projektu Multikriteriální bodový systém řízení pracovní migrace do ČR byly představeny na konferenci, které se kromě zástupců MPSV zúčastnili také experti  OECD a Evropské komise. „Z dlouhodobého hlediska bude v příštích letech na český trh  práce vstupovat méně pracovníků, než jaké jsou potřeby naší ekonomiky. Dnes jsme  představili zjištění projektu i obrysy připravované reformy pracovní migrace. Tuto  koncepční změnu chceme příští rok předložit. Budeme úzce spolupracovat i s dalšími  resorty, zejména Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničních věcí,“ uvedl ministr  práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Cílem změn je zavést pružné nástroje, kterými bude možné řídit přísun zahraničních  pracovníků na základě ekonomických potřeb a potenciálu všech příchozích. „Důraz  chceme klást především na získávání kvalifikovaných pracovníků směřujících do perspektivních oborů. Proto plánujeme zavést bodový systém, který bude  upřednostňovat vzdělané a zkušené lidi. Takovým pracovníkům pak nabídneme delší a kvalitnější pobytová i pracovní oprávnění. To mimo jiné zvýší konkurenceschopnost  České republiky,“ přiblížil ministr Jurečka. 

U méně kvalifikovaných pozic, které se dlouhodobě nedaří obsazovat tuzemskými  pracovníky, bude možné prostřednictvím efektivnějšího testování trhu práce zkrátit dobu  pro nábor nových zaměstnanců. „Základním pravidlem ale bude i nadále priorita udržení  tuzemské zaměstnanosti. Česká republika si dlouhodobě drží velmi nízkou míru  nezaměstnanosti. Je vůbec nejnižší v celé Evropské unii,“ podotkl Jurečka. Cílem tedy je  zrychlit celý proces a zachovat ochranu tuzemského trhu práce.  

Projevem současného nedostatku pracovních sil, který nyní jasně pozorujeme, je i velmi  rychlá integrace občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou. „Od začátku války na Ukrajině si v České republice našlo práci více než 124 tisíc lidí, které z domovů vyhnala válka. To je velmi vysoké číslo i v evropském kontextu,“ dodal ministr. Důležitou součást reformy  má představovat také zvýšení odpovědnosti a kontroly zaměstnavatelů mimo jiné v oblasti  dodržování podmínek pracovních povolení. Cílem je ochránit český pracovní trh a tuzemské zaměstnance.

 


22.09. 07:55  Otroci (To chce klid)
21.09. 19:35  Otroci (hammer)

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688