mzv.cz (MZv ČR)
Zemědělství  |  21.09.2022 16:16:00

Česko jako země partner na zemědělském veletrhu v Bjelovaru - Gudovci

Česko jako země partner na zemědělském veletrhu v Bjelovaru - Gudovci

21.09.2022 / 15:16 | Aktualizováno: 21.09.2022 / 16:16

Velvyslanectví ČR v Záhřebu připravilo účast českých firem ze sektoru zemědělství, potravinářství a řemesel na podzimním mezinárodním zemědělském veletrhu 29. Bjelovarski sajam 2022 Akce, která se konala ve dnech 9. - 11. září 2022 na výstavišti v Bjelovaru-Gudovci, a Česko se na ní prezentovalo jako partnerská země, se zúčastnilo osm českých společností osobně a pět společností katalogovou formou. Vzhledem k tomu, že Plzeňský kraj má dlouholetý partnerský vztah s Bjelovarsko-bilogorskou župou, v níž se veletrh konal, se jej zúčastnila i delegace Plzeňského kraje vedená hejtmanem Rudolfem Špotákem. Celkově báječný dojem z prezentace České republiky umocnilo vystupování Chodského souboru Mrákov a také to, že velvyslanec Milan Hovorka spolu s hejtmanem měli možnost na českém stánku přivítat i ministryni zemědělství Chorvatska Mariji Vučković.


Bjelovarski sajam je největší a nejpopulárnější veletrh, zaměřený na zemědělství a potravinářství, který se v Chorvatsku koná. Kromě tradičních zemědělských komodit, traktorů, zemědělských strojů, techniky, technologií a mechanizace, byla akce zaměřena i zahradnictví, zahrádkářství, pěstitelství, lesnictví a dřevařství, hnojiva a krmiva, stejně tak i na výstavu a prodej živého skotu, prasat a hospodářských zvířat. Výstavy se účastnili jak především domácí, tak i zahraniční vystavovatelé, nákupčí, prodejci, odborná i početná laická veřejnost. Mezi hlavní zahraniční účastníky a vystavovatele patřily firmy z Rakouska, Francie, Finska, Řecka, SRN, Srbska, Slovinska, Bosny a Herzegoviny, Maďarska, Polska, Itálie. Velvyslanectví ČR zajistilo akvizici českých firem a celou účast ČR reprezentované Plzeňským krajem zorganizovalo.

Na veletrhu se představily firmy Kooperace Hrotovice, a. s. - firma produkuje krmné směsi a vojtěškové úsušky, vyrábí stelivo pro zvířata a pelety ze slámy na topení v automatických kotlích, teplárnách, elektrárnách. ProPelety, spol. s r. o. Žďár n. Sázavou – dodává komplexní dodávky technologií pro zpracování a využití energie z rostlinného odpadu a z rychle-obnovitelných přírodních zdrojů, zajišťuje rovněž dodávky výrobních linek pro zemědělce se zaměřením na rostlinnou výrobu, věnuje se výrobě agropelet a dodává technologie pro ekologické spalování pelet. Semix Pluso, spol. s. r. o. Otice - výrobce cereálií, největší zpracovatel máku v ČR, Marlenka, a. s. Frýdek-Místek – výrobce pochutin na bázi medu, rodinný pivovar v Chodové Chodovar , Zetor Tractors, a. s. Brno- legendární výrobce traktorů od roku 1946, účastnil se spolu se svým zástupcem v Chorvatsku, firmou IDM Čotič, d. o. o., Agrofert, a. s. Praha - prostřednictvím své dceřiné firmy v Chorvatsku Agronom, d. o. o. Požega a Natural Gen, spol. s r. o. Hradištko pod Medníkem – největší vývozce genetického materiálu na světě.

Katalogovou formou se účastnily firmy z Plzeňského kraje: Plzeňský Prazdroj - proslulý výrobce piva, Sady Nebílovy, Lukrena - živočišná a rostlinná výroba, Městský pivovar Domažlice - minipivovar založený v roce 2020, Kolovečská keramika - již od roku 1785 vyrábí v Kolovči rod Volfů tradiční lidovou keramiku, Agaricus - největší producent žampionů v ČR.

Veletrh byl důkazem, že i v oblasti zemědělské a potravinářství pro české firmy v Chorvatsku existují příležitosti, ať už obchodní, tak i nepochybně i investiční. „Prostřednictvím naší prezentace jako partnerské země jsme chtěli tyto příležitosti přiblížit našim firmám a zároveň jim dát možnost nabídnout své výrobky a služby. Osobně vidím v oblasti zemědělství, potravinářství a zemědělské techniky nezanedbatelný růstový potenciál pro ty společnosti, které již v Chorvatsku jsou, a nové šance pro ty, které se dívají po nových trzích. Velmi mne těší, že jsme podnikatelské příležitosti funkčně propojili s prezentací Plzeňského kraje a vytvořili tak celou řadu dalších synergií. Hejtmanovi Plzeňského kraje, panu Rudolfu Špotákovi, všem členům delegace a skvělým tanečníkům ze souboru Mrákov velmi pěkně děkuji za skvělou spolupráci a báječné partnerství. Zúčastněným firmám děkuji za projevenou důvěru. Už teď se těším na další akce, které budeme v tomto oboru organizovat, resp. se na nich budeme podílet,“ řekl k tomu velvyslanec Milan Hovorka.

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu

Galerie


Veletrh Bjelovar - Gudovec 2022 / Bjelovarski sajam 2022


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688