olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  21.09.2022 11:18:41

Olomouc opět boduje, má stříbro za třídění odpadů

Olomouc opět boduje, má stříbro za třídění odpadů

21. září 2022 (st)

Olomoučané opět potvrdili, že patří k české špičce v třídění odpadů. Město má stříbro v soutěži O keramickou popelnici. Druhou příčku získalo v rámci Olomouckého kraje v kategorii měst nad 15 tisíc obyvatel. Sedmnáctý ročník soutěže na podporu sběru separovaného odpadu uspořádala Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM.

Olomouc patří dlouhodobě mezi lídry v třídění odpadů, a to jen díky Olomoučanům. To jsou ti nejdůležitější partneři projektu a ocenění proto patří výhradně jim,“ zdůraznil náměstek primátora pro oblast odpadového hospodářství Otakar Štěpán Bačák. Recept na úspěch podle něj spočívá v dlouhodobé a systematické práci v oblasti nakládání s odpady a především v ochotě občanů přijímat pozitivně všechny novinky. „Počet komodit určených ke třídění stále roste a přitom je jasně vidět, že se naši občané ke třídění staví nadále zodpovědně,“ ocenil náměstek Bačák. V oblasti třídění odpadůOlomouc na svém kontě z minulosti celou řadu prvenství. Město bylo například průkopníkem v zavádění třídění nápojových kartonů do speciálně určených sběrných nádob či ve sběru bioodpadů ve vybraných městských částech. Velkou pozornost věnuje už mnoho let i ekologické výchově na školách.

Do letošního ročníku soutěže se zapojilo 399 obcí a měst Olomouckého kraje. V samotném klání se hodnotila vykazovaná data v systému EKO-KOM. Šlo především o množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla mimo jiné i hustota sběrné sítě a další doplňková kritéria. Součástí ocenění jsou i motivační finanční odměny na podporu odpadového hospodářství, které obcím na medailových příčkách poskytne Olomoucký kraj. Obce si tak mezi sebe v závislosti na konečném umístění rozdělí celkovou částku 300 tisíc korun.

Olomoucký kraj dosáhnul na první příčku v pomyslném srovnání všech krajů ČR. Na jednoho obyvatele tohoto kraje připadlo za rok 2021 v průměru 89,7 kilogramu vytříděného odpadu. To je zhruba o deset kilogramů více než v roce 2020. Ocenění má zástupce obcí motivovat k tomu, aby se snažili třídění odpadů mezi občany maximálně podporovat," sdělila oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM Martina Filipová.

Společnost EKO-KOM podporuje rozvoj třídění odpadu v regionu. A to díky projektu Intenzifikace odděleného sběru a využívání vytříděných složek komunálního odpadu, včetně obalové složky. Kompletní výsledky, podrobná pravidla soutěže a další informace jsou k dispozici na www.jaksetociodpady.cz

| Poslední úprava: 21. září 2022 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688