mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  20.09.2022 17:38:30

V Praze jednají experti na ochranu ozónové vrstvy z Balkánu a Střední Asie

V Praze jednají experti na ochranu ozónové vrstvy z Balkánu a Střední Asie

V Praze dnes začalo expertní jednání o ochraně ozónové vrstvy a o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu. Na setkání, které Ministerstvo životního prostředí pořádá spolu s Programem OSN pro životní prostředí (UNEP), se čeští experti podělí o zkušenosti s regulací látek poškozujících ozonovou vrstvu a také náhrady feronů tedy fluorovaných skleníkových plynů (tzv. F plynů) s experty východní a jihovýchodní Evropy a Střední Asie.

Účastníci třídenního setkání „Sítě pro podporu implementace Montrealského protokolu o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu,“ budou mít také možnost v praxi vidět, jak probíhá sběr a nakládání s regulovanými látkami a zařízeními obsahující tyto látky v českých podmínkách. A to díky spolupráci s firmou EAF protect s.r.o. v Chebu, která se zabývá ochranou životního prostředí v oblasti regulovaných látek a fluorovaných skleníkových plynů.

Přímo v prostorách průmyslového provozu tak odborníci získají informace nejen o české a unijní právní úpravě v této oblasti, ale také o nakládání s regulovanými látkami a využívání F-plynů a jejich alternativ v ČR v sektorech jako jsou klimatizace, chlazení, požární ochrana či stavební sektor.

Zástupci českého Svazu chladicí a klimatizační techniky také vysvětlí, jak probíhá certifikace a odborná školení v oboru chladicí a klimatizační techniky a tepelných čerpadel.

To vše bude inspirací pro státy z Balkánu či východní Evropy pro jejich další kroky na národní úrovni. Těmto státům s implementací významně pomáhají projekty financované Mnohostranným fondem na podporu implementace Montrealského protokolu, jenž je financován příspěvky rozvinutých států, včetně České republiky. Zástupci sekretariátu fondu i protokolu seznámí v ČR experty s nejnovějšími rozhodnutími, které je nutno zohlednit při předkládání projektů k financování z mezinárodních zdrojů.

Ministerstvo životního prostředí oceňuje zapojení soukromého sektoru do organizace této akce. Právě díky spolupráci firem a zapojení do implementace legislativy v této oblasti se povedlo nastavit funkční systém sběru a odpovědného nakládání s vyřazenými látkami poškozujícími ozonovou vrstvu a fluorovanými skleníkovými plyny. Díky tomu vznikl základ pro totožný přístup i k dalším látkám, které mají negativní vliv na životní prostředí.

Montrealský protokol

16. září se celosvětově připomíná jako Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy, a to právě na počest podpisu Montrealského protokolu. Ten vznikl byl sjednán před 35 lety jako součást Vídeňské úmluvy na ochranu ozonové vrstvy, jež chrání lidské zdraví a životní prostředí proti nepříznivým důsledkům lidské činnosti, které ovlivňují nebo by mohly ovlivňovat ozonovou vrstvu. Montrealský protokol je nejúspěšnější globální environmentální smlouvou ratifikovanou 197 státy světa a Evropskou unií.

Naplňování Montrealského protokolu ochránilo miliony lidí před rakovinou kůže či šedým zákalem. Ekosystémům umožnilo přežít a prosperovat. Ochránilo život na Zemi. A zpomalilo změnu klimatu: modely ukazují, že kdyby nebyly zakázány chemické látky poškozující ozonovou vrstvu, do konce tohoto století by se průměrná globální teplota zvýšila o další 2,5 °C, což by mělo vážné důsledky pro život na Zemi.

Ozonová vrstva Země se nachází ve výškách kolem 20 km a obklopuje celou zeměkouli jako jeden souvislý ochranný obal. Ozon je plyn, který je přirozenou součástí zemské atmosféry. Zachycuje část UV záření poškozujícího přírodu a naše zdraví (označované jako UV-B), ale propouští jiné paprsky (označované jako UV-A), které jsou naopak pro život na Zemi důležité a potřebné. Díky atmosférickému ozonu se proto na zemském povrchu mohla v uplynulých milionech let rozvíjet živá příroda včetně lidské populace.

Na stránkách NASA – Národní úřad pro letectví a vesmír - můžete porovnat množství ozonu ve stratosféře v různých letech.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

V Praze jednají experti na ochranu ozónové vrstvy z Balkánu a Střední Asie

V Praze jednají experti na ochranu ozónové vrstvy z Balkánu a Střední Asie

V Praze dnes začalo expertní jednání o ochraně ozónové vrstvy a o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu. Na setkání, které Ministerstvo životního prostředí pořádá spolu s Programem OSN pro životní prostředí (UNEP), se čeští experti podělí o zkušenosti s regulací látek poškozujících ozonovou ...

Zítra začíná Evropský týden udržitelného rozvoje, odstartoval také Evropský týden mobility,

Zítra začíná Evropský týden udržitelného rozvoje, odstartoval také Evropský týden mobility,

Od 20. do 26. září proběhne řada akcí, přednášek, diskusí, výstav, procházek do přírody či kvízů během Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR). Ten od roku 2015 popularizuje myšlenky a Cíle udržitelného rozvoje a každoročně se ho účastní desetitisíce lidí po celé Evropě. Zájemci mohou ...

Ekoznačka EU slaví 30 let a v listopadu startuje propagační kampaň

Ekoznačka EU slaví 30 let a v listopadu startuje propagační kampaň

Během odborné konference Životní prostředí – prostředí pro život, kterou pořádá Česká informační agentura životního prostředí (CENIA), se odstartovala oslava 30. let Ekoznačky EU. Oslava je netradiční svou formou, a to putovním stánkem „Shrowroom on wheels“, který můžete v příštích dnech potkat na ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688