olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  20.09.2022 14:45:07

Polskou sezónu si Olomoučané užili. A pokračuje dál!

Polskou sezónu si Olomoučané užili. A pokračuje dál!

20. září 2022 (út)

Ukázat, co máme společné, poučit o provázanosti historie našich regionů, představit typickou gastronomii, hudbu i kulturu, pozvat k návštěvě. To vše měla za cíl Polská sezóna v Olomouci, která vyvrcholila právě tento víkend. Lépe se seznámit s našimi severními sousedy se mohli Olomoučané nejen díky prezentaci polských regionů a měst na Horním náměstí, ale také díky výstavám, koncertům, nebo i street artu. Děti ze dvou olomouckých základních škol mohly Polsko poznat díky poutavé přednášce v rámci projektu Polský den na školách, který už se uskutečnil i v dalších městech. Polská sezóna však ještě nekončí. V programu jsou během podzimu ještě velmi zajímavé akce.

Už v průběhu minulého týdne se uskutečnil Polský den na školách. Děti ze ZŠ Heyrovského a ZŠ Hálkova se dozvěděly mnoho zajímavého o Polsku, jeho kultuře, historii i současnosti a mohly také ochutnat typicky polská jídla. Přednášky na obou školách se zúčastnila i generální konzulka Polské republiky Izabella Wołłejko-Chwastowicz společně s náměstkem pro školství olomouckého magistrátu Karlem Konečným. Pro významné hosty si děti dokonce přichystaly i hudební vystoupení v podobě české a polské písničky. „Česká republika a Polsko mají opravdu hodně společného, v mnoha momentech máme dokonce přímo s Olomoucí provázanou historii. Moc mě potěšil zájem dětí i to, že se svými rodiči jezdí do Polska, poznávají naše krásná města,“ řekla generální konzulka Izabella Wołłejko-Chwastowicz.

Ta se zúčastnila i slavnostního zahájení víkendového programu ve Zbrojnici. Společně s ředitelem Polského institutu v Praze Maciejem Ruczajem, primátorem města Mirkem Žbánkem a zástupci univerzity zde zahajovala výstavu, která mapuje život a pohnutý osud Bartoloměje Paprockého z Hlohol – genealoga, heraldika, básníka a překladatele, který působil téměř deset let na dvoře olomouckého biskupa.

„Jsem moc rád, že se nám už několikátým rokem daří rozvíjet tu prvotní myšlenku, že by Olomouc měla své zahraniční zájmy směřovat hlavně do středoevropského prostoru, který je nám opravdu historicky nejbližší. Ověřili jsme si to úspěšnými akcemi v česko-slovenském roce, loni to bylo Maďarsko a teď společně slavíme úspěšné propojení v projektech s Polskem. Ukázalo se, že když se město a univerzita spojí a získáme významné partnery v podobě zastupitelských institucí, tak můžeme odborné i laické veřejnosti přednést nový příběh, nový pohled na naše město i jeho postavení a dál rozvíjet ten krásný přívlastek Olomouce jako královského města,“ řekl při zahájení výstavy primátor Mirek Žbánek.

Hlavní program se poté odehrával na Horním náměstí, kde si mohli návštěvníci užít workshopy pro celou rodinu, soutěže o vouchery na pobyt v Polsku, upomínkové předměty, ochutnávky polské kuchyně i tipy na výlety a dovolenou. V jednotlivých stáncích se prezentovala polská města a regiony, děti si mohly vyzkoušet například pokusy s vodou nebo zdobení tradičních perníků. Pro zájemce pak byla připravená prohlídka míst propojení Olomouce s polskou historií, Polské stopy, kterou ve spolupráci s Polským institutem v Praze připravila katedra polonistiky Univerzity Palackého. A dál polské kapely, ochutnávka polské gastronomie a zkrátka vše, co mohlo návštěvníkům alespoň trochu přiblížit naše severní sousedy.

V rámci propojení Street Art Festivalu a Polské sezóny v Olomouci také vznikl nový mural. Na sídlišti Povel jej realizoval polský umělec Jan Porczyński. V Telegraphu si můžete prohlédnout výstavu Absolutely Nothing Mateusze Dabrowského, na Horním náměstí pak výstavu K Baltu! Nebo na katedře slavistiky komiksovou výstavu Budoucnost v bublinách. Polskou účast bude mít také Podzimní festival duchovní hudby. V kostele Panny Marie Sněžné vystoupí 15. října mužský a chlapecký sbor Poznaňské filharmonie, Poznańskie Słowiki.

Připravit Polskou sezónu se zapojením tolika subjektů nebylo vůbec snadné. Spokojenost zúčastněných i zájem veřejnosti ale svědčí o tom, že se vše vydařilo na výbornou. „Na přípravách jsme pracovali opravdu intenzivně, proto jsme šťastní, že se nakonec všechno povedlo a že všichni odjížděli spokojení. Přátelská atmosféra oficiální části slavnostního vyvrcholení Polské sezóny i milá prezentace pro veřejnost na náměstí nám ukázaly, že takováto partnerství a spolupráce mají smysl. Všem zúčastněným moc děkujeme,“ shodují se náměstek primátora pro vnější vztahy Karel Konečný a vedoucí oddělení zahraničních vztahů Zdeňka Podlipská.

A ačkoli slavnostní vyvrcholení je už za námi, Polská sezóna v Olomouci ještě nekončí. Najděte si v programu na https://polskasezona.olomouc.eu, co vás zajímá a co je vám nejmilejší.

Fotografie:

| Poslední úprava: 20. září 2022 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688