Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.09.2022 15:59:55

Dohodo o německém znárodnění Uniperu - už zítra?

Německá vláda plánuje poskytnout energetické společnosti Uniper finanční injekci zhruba 8 miliard EUR. Jde o součást dohody o znárodnění německého plynárenského gigantu, jejíž předběžné znění by vláda v Berlíně mohla oznámit už zítra, tvrdí zdroje Bloombergu. Většinovým vlastníkem Uniperu je finská utilita Fortum, ovládaná státem. Její akcie dnes odpoledne na burze Nasdaq v Helsinkách rostly o více než 9 procent, pak bylo obchodování s nimi pozastaveno.

Podle zdrojů Bloombergu počítá historická dohoda mezi vládou kancléře Olafa Scholze, Uniperem a jeho mateřskou společností Fortum mimo jiné s tím, že Německo odkoupí 78% podíl Fortumu v Uniperu a stane se tak plným vlastníkem německé firmy. Peníze, které vláda do utility naleje, jí prý pomohou se splátkou půjčky od Fortumu.

Firma, která je největším německým dovozcem ruského plynu, se ocitla v epicentru krize, kterou vyvolalo ruské rozhodnutí omezit dodávky plynu do Evropy v odvetě za sankce kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu. Plyn si pak Uniper začal obstarávat na drahém spotovém trhu a propálil tam svoje zásoby hotovosti.

Na záchranném balíku se Uniper s vládou dohodl už v červenci. Vláda díky němu získala v Uniperu 30% podíl. Krize se ale prohloubila a tento balík už nestačí, napsal Bloomberg. Nová dohoda by proto červenocvých záchranný program nahradila. Podle webu Business Insider může znárodnění Uniperu vyjít spolkovou vládu na více než 30 miliard EUR.

Akcie Uniperu po dnešních spekulacích Bloombergu klesly až o 6,4 %. Firma už přišla o zhruba 90 procent své tržní hodnoty.

Kvůli záchraně Uniperu se dostává pod tlak i finská vláda. Do Německa totiž na záchranu Uniperu tečou peníze finských daňových poplatníků. Vládu finské premiérky Sanny Marin čeká dvojí hlasování o nedůvěře z podnětu všech opozičních stran. Pětičlenná vládní koalice je ale díky většině v zákonodárném sboru pravděpodobně ustojí.

Opozice vládu viní z podle ní nedostatečného dohledu nad většinovým podílem finského státu v utilitě Fortum. Požaduje také dodatečné informace o tom, kdo ve vládě minulou zimu schválil úvěry a záruky pro německou dceřinku Fortumu za 8 miliard eur.

Zdroje: Bloomberg, Reuters, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688