kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  20.09.2022 00:00:00

Kulturní organizace Zlínského kraje uspěly se svými projekty kreativního vzdělávání - získají dotace v částce 761 419 korun

Kulturní organizace Zlínského kraje uspěly se svými projekty kreativního vzdělávání

ZLÍNSKÝ KRAJ - Projekty kreativního učení Zlínského kraje měly stoprocentní úspěšnost ve 3. výzvě Národního plánu obnovy. „Tři příspěvkové organizace tak získají z dotace celkem 761 419 korun. Pořídí za ně atraktivní techniku a vytvoří hodně vzdělávacích programů a kurzů. Jsem ráda, že se nám daří propojovat výuku na školách se vzděláváním v paměťových institucích,“ uvedla Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství.

 

Nejvyšší míru podpory – 435 400 korun - získala Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně na projekt Využití technologií v kreativním vzdělávání kulturních a pedagogických pracovníků Zlínského kraje. Tématy kurzů budou technické vzdělávání, ovládání a využití 3D tiskárny, 3D skeneru, 3D pera, virtuální reality, robotických stavebnic a zařízení typu laserová gravírovačka, řezací plotr, termolis či digitální vyšívací stroj. „Pořízené vybavení bude sloužit nejprve pro výuku kulturních pracovníků a pedagogů v kurzech a následně i pro projektem indukované vzdělávací a kreativní aktivity dětí a mládeže, které proškolení pracovníci KKFBZ budou díky získaným znalostem dále produkovat po ukončení projektu,“ plánuje ředitel krajské knihovny Ján Kaňka. Celkově by mělo projít kurzy přes 160 lidí.

„Všechna tato zařízení mají silný potenciál pro kreativní tvorbu dětí a mládeže a do vzdělávacích činností kulturních organizací přinesou atraktivní inovativní prvky,“ myslí si Fišerová.

 

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně uspěla s projektem Vytváříme Prostor Zlín, na který získá z dotace 268 203 korunFinance pokryjí doprovodné edukační programy k trienále Prostor Zlín. Vedle „klasické“ práce s pracovními listy přichází projekt také s nabídkou speciálních multižánrových edukací, do nichž budou zapojení také herci nebo tanečníci. „V druhé části projektu využijeme instalace uměleckého díla na bývalé vstupní bráně areálu Svit od Pavly Scerankové. Lze ho popsat jako jevištní venkovní koláž, jež bude průřezem desetiletí založení Baťových závodů až po současnost. V hlavní roli bude ČAS, který může být člověku jak přítelem, tak nepřítelem“ popisuje projekt ředitel galerie Václav Mílek.

 

Na Kreativní výukové programy pro studenty sklářské školy bude čerpat Muzeum regionu Valašsko 57 816 korun. „Projekt má několik rovin a vychází z dlouhodobé spolupráce muzea a Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské ve Valašském Meziříčí. Navazuje na předchozí aktivity a čerpá ze zkušeností s výukou ve sklářském a malířském ateliéru,“ přibližuje projekt ředitel muzea Tomáš Vitásek s tím, že jedna část výukových programů bude cílená na proměny nápojového skla, jeho tvarů a dekorů v historii, seznámení s leptaným dekorem, zdobení prostřednictvím pantografu i gilošovacího stroje a použití historických výzdobných technik na nových tvarech. Další části programu budou zaměřeny na výtvarnou a sklářskou tradici regionu, výuku historie sklářského designu a výtvarného umění na dochovaných autentických dílech, tedy na sbírkových předmětech muzea. „Jedná se o techniky millefiori, síťkované sklo, krakeláže, vrstvené sklo, dekorace aerografem a podpobně,“ přibližuje vysoce odborné termíny ředitel muzea.

 

„Kromě DPH, které je neuznatelným výdajem, budou projekty plně realizovány z podpory Národního plánu obnovy,“ uzavřela Fišerová s tím, že v případě nižších částek postačí na dofinancování projektů rozpočty institucí, v případě knihovny doplatí DPH kraj, a to navýšením příspěvku na provoz.

 

Zpracovala: Mária Fekar

20. 9. 2022

 


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688