Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  19.09.2022 18:12:50

Aby mohl bitcoin vzrůst na 100 000 dolarů, musí nejprve klesnout, říká analytik Bloombergu

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank

Tyto dny se sice točí převážně okolo Merge, který proběhnul minulý týden ve čtvrtek na síti Ethereum, ale to neznamená, že by se nic nedělo ve zbývající části kryptografického trhu. Potenciální budoucí vývoj tohoto trhu okomentoval v rozsáhlém interview pro server Kitco News hlavní komoditní stratég agentury Bloomberg, Mike McGlone. Ten představil svůj odhad budoucího vývoje Bitcoinu a důvodů, které jej k tomuto závěru přivedly.

100.000 dolarů za bitcoin

Mike McGlone odhaduje, že hodnota bitcoinu vzroste do roku 2025 na úroveň 100.000 USD. Dodává k tomu, že aby se býčí výhled bitcoinu stal skutečností, nemusí se nic stát. Ohledně příčiny růstu se shoduje s dalšími odborníky na kryptofinancí, když stejně jako oni za býčím výhledem spatřuje velmi omezenou nabídku bitcoinů (21 mil.) a ruku v ruce jdoucí širší přijetí kryptoměn veřejností a rostoucí poptávku právě a převážně po této kryptoměně.

V případě Etherea je skeptičtější. K růstu této kryptoměny dodává, že případné dosažení hodnoty kolem úrovně 6.000 dolarů bude podmíněno očekávaným časovým rámcem. Tzn., že budoucí růst bude ovlivněn převážně širším institucionálním přijetí. Institucionální přijetí, na rozdíl od poptávky veřejnosti, bude záležet na schopnosti institucí provést diskontované cash flow pro Ethereum. Diskontované cash flow pak hodnotí investici nyní na základě budoucích výnosů. Nedávný přechod celé sítě na těžbu metodou Proof of Stake však může Ethereu k lepšímu hodnocení přispět.

Mike McGlone neopomíjí ani současné intervence centrálních bankéřů v podobě zvyšování úrokových sazeb. Přesto, že rostoucí úrokové sazby vytváří tlak na kryptoměny, jedná se, dle jeho vyjádření, pouze o krátkodobý efekt. Dodává, že:

„S poklesem trhů s bydlením a dluhopisy by se mohlo jednat o jeden z nejhorších medvědích trhů současné generace, ale bitcoin se bude obchodovat jako zlato a dlouhé dluhopisy, tedy státní dluhopisy s 30letou splatností.“

Zároveň s tím uvádí, že hodnota Etherea stoupá a padá s hodnotou technologických firem, které jsou obchodovány na americké burze Nasdaq.

Plánované zvyšování úrokových sazeb FEDem až do konce roku bude na akciové trhy nadále vyvíjet značný tlak a podporovat tak medvědí sentiment na trzích. Kryptoměny však mají jednu značnou výhodu oproti firmám obchodovaným na akciových burzách. Tou je celková tržní kapitalizace celého segmentu, která se i po značném propadu pohybuje kolem 1 bilionu dolarů. To už je aspekt, který dokáže v dlouhodobém časovém horizontu (5 až 10 let) "něco skutečně změnit".

Riziková aktiva musí jít níže, říká expert

Poté, co FED v předchozích dnech zvýšil úrokovou sazbu o dalších 75 bazických bodů (0,75 %), na kryptoměnové trhy se vrátila zima. Negativní nálada se promítla do kurzů takřka většiny kryptoměn, které zaznamenaly významné ztráty. Třeba bitcoin se v době psaní tohoto článku pohyboval na úrovni 19.270 dolarů, což je propad o více jak 3 tis. od úrovně ze 13. září (22.500 USD). Ethereum bylo na nejvyšších úrovních před Mergem, kdy se obchodovalo téměř za 1.800 dolarů. Nicméně samotný Merge, i když byl úspěšný, zůstal za očekáváními, že zároveň zrychlí zpracování transakcí a sníží poplatky za ověřování. Aktuální hodnota etherea se tak podle údajů společnosti CoinBank Trader vyskytuje na úrovni 1.360 dolarů.

Přesto, že zvyšující se úrokové sazby brzdí ekonomiku, nehodlá s nimi FED minimálně do konce roku přestat, alespoň tedy dle krátkodobého výhledu, který FED zveřejnil již v červnu. A i když rostoucí úrokové sazby předznamenávají příchod recese, tak aby se intervence ze strany centrálních bankéřů zmírnily či snad od nich upustili, je zapotřebí, aby trhy klesly, a to včetně rizikových aktiv jako kryptoměny. McGlone tak předznamenává, že než se vrátí kryptoměny a potažmo také bitcoin k růstu, musí nejdříve chtě nechtě dosáhnout nižší úrovně. Dodal však, že:

„Bitcoin, stejně jako zlato, se nakonec dostanou na vrchol, až se situace uklidní. Kryptoměny však mají tu výhodu, že jsou nejrychlejším koněm v závodě.“


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688