Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  19.09.2022 12:47:22

Volatilita není riziko, ale příležitost

„Volatilita není rizikem, ale přirozenou součástí bezpečného investování.“ O tom jsem psal již v mnoha článcích a mluvím o tom i s každým novým investorem na začátku naší spolupráce, když debatujeme o jeho pohledu na investiční rizika. Volatilita neboli česky kolísavost ceny je přirozeným jevem u všech investic, ale nejvíce ji máme spojenou s investicemi do akcií. Pro nezkušené investory je volatilita rizikem, ti zkušení v ní naopak vidí příležitost.

Proč ceny akcií kolísají?

Kolísavost ceny i v desítkách procent je něco, co k akciovým investicím neodmyslitelně patří. Důvodem kolísání ceny je skutečnost, že trh neustále v reálném čase oceňuje aktuální cenu dané akcie, za kterou ji skutečně můžete v daném okamžiku prodat.

Cena se určuje na základě aktuální nabídky daných akcií a poptávky po nich. Na jedné straně posílají investoři na burzu kupní příkazy, kde definují, kolik akcií chtějí koupit a za jakou cenu. Na druhé straně nabízí prodávající konkrétní počet daných akcií k prodeji za jimi určenou cenu. To, kde se nabídka s poptávkou v dané chvíli potká, je aktuální, tzv. spotovou (okamžitou) cenou. Tu vidíme v burzovní tabulce jako aktuální cenu dané akcie.

Ve chvílích, kdy je nabídka akcií velká a investoři spíše prodávají, mohou kupující nabízet stále nižší a nižší cenu. Prodávající, aby našli kupujícího pro své akcie, musí jít s cenou také níže. Naopak ve chvílích, kdy investoři akcie neprodávají, ale spíše nakupují, je méně prodávajících než kupujících. V tu chvíli musí kupující přirozeně nabídnout vyšší cenu, aby se na ně dostalo a mohli akcie koupit. Právě proto, že poměr nabídky a poptávky je nestálý, cena akcií v čase přirozeně kolísá nahoru a dolů.

Vás jako dlouhodobé investory mohou podobné krátkodobé výkyvy cen nechat zcela klidnými! Burzovní investice s sebou totiž spolu s jistotou volatility nesou také extrémní míru transparentnosti a kontroly. Veškeré cenné papíry obchodované na burze jsou v každý okamžik analyzovány celou řadou profesionálních investorů a analytiků a ti okamžitě reagují na jakoukoli pozitivní nebo negativní zprávu ohledně dané společnosti. Díky tomu máme jistotu, že cena akcie je v danou chvíli objektivní a tržní. To se o velké části jiných investičních nástrojů bohužel říci nedá. Nedávno jsem na toto téma natáčel i podcast pod názvem „Proč nemám rád nemovitostní fondy„.

ETF jako bezpečná investice

Volatilita u burzovních investic tedy není rizikem, ale jistotou. Cena investic bude v čase prostě kolísat. Pokud investujete do jednotlivých akcií, hrozí samozřejmě riziko, že zrovna vámi vybraná společnost nedopadne dobře a vaše investice se znehodnotí trvale. Tomuto riziku ale můžete snadno předejít, pokud neinvestujete do jednotlivých akcií, ale investujete do indexových ETF fondů. Díky nim můžete prostřednictvím jedné akcie ETF držet podíl ve stovkách konkrétních společností a riziko, že byste o svou investici trvale přišli, snížíte na naprosté minimum.

Pokud tedy přijmete fakt, že cena vaší investice bude v čase kolísat, budete se držet investic prostřednictvím ETF fondů a dodržíte svůj investiční plán a v poklesech nepodlehnete panice a nezačnete prodávat, máte jistotu, že o své peníze nepřijdete. V případě akciových fondů dokonce budete dlouhodobě bezpečně porážet inflaci.

Naši investoři jsou často majitelé firem, kteří jsou na tržní změny zvyklí a volatility se nebojí. Odmítají ale rizika, která by je mohla o jejich peníze připravit zcela. Právě proto využíváme jako nosné časti portfolií široce diverzifikované indexové ETF fondy.

Ani poklesů o −20 % se bát nemusíte

Současný pohled na finanční trhy vnímají všichni naši klienti jako příležitost a z volné hotovosti dokupují další a další pozice. Při pohledu do minulosti totiž vidíme, že 12 měsíců po medvědím trhu následoval v 85 % případů dvouciferný růst.

Akciové trhy 71 % času rostou

71 % není zase tak špatná úspěšnost, co by za to sázkaři dali. Pokud je vaším cílem dlouhodobé zhodnocení a ochrana majetku před inflací, vaše šance na úspěch se rovná jistotě. Rizikem zůstává jen to, pokud byste potřebovali své peníze vybrat ve zbývajících 29 % času, kdy trhy zrovna klesají. Tomu ale můžete předejít dobrým investičním plánem, který bude myslet na vaše jednotlivé cíle s dostatečným předstihem, a peníze na cíl si připravíte v klidu a včas. A nezapomeňte i na dostatečnou likvidní rezervu.

V takovém případě jste prostě odsouzeni k investičnímu úspěchu 👍

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688