Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.09.2022 09:07:53

Merge na blockchainu Etherea: Co změní sloučení pro běžného uživatele?

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Sloučení je tady

Včera proběhlo na blockchainu Etherea dlouho očekávané sloučení, které je označováno anglickým výrazem "Merge". Díky sloučení přešel Ethereum (ETH) z konsenzuální vrstvy ověřování metodou Proof of work (PoW) na konsenzuální vrstvu, ve které jsou transakce ověřovány metodou Proof of stake (PoS). Přechod tak významného blockchainu z PoW na PoS je pro odvětví kryptoměn bezesporu významnou událostí. Nadšenci na včerejší Merge netrpělivě čekali. Jsou totiž přesvědčení, že se jedná doslova o revoluci ve světě kryptografie, protože ETH je, dle jejich názoru, středobodem všeho, co se kolem tohoto mladého odvětví děje.

Proč je Ethereum důležité?

ETH je hned po bitcoinu druhou nejhodnotnější kryptoměnou dle tržní kapitalizace. Ta v době psaní tohoto článku činila podle serveru CoinGecko 176,1 mld. dolarů. Bitcoin, jakožto největší a nejsilnější kryptoměna má tržní kapitalizaci 378,3 mld. dolarů. Obě kryptoměny dohromady pak tvoří více než polovinu (55,32 %) celého kryptografického trhu, jehož celková hodnota činí 1.002,24 mld. dolarů.

Proč je včerejší Merge tak významnou událostí nejlépe ilustruje skutečnost, že Ethereum a jeho vrstvy poskytují základ v podstatě pro všechny decentralizované finanční aplikace (DeFi). DeFi pak jsou místem, skrze které lze poskytovat finanční služby, které známe z klasického světa financí, jako jsou úvěry, pojištění, investice a jiné obchody. Na rozdíl od běžných finančních institucí v prostředí DeFi nepůsobí žádní prostředníci a kontrakty jsou uzavírány na základě tzv. chytrých smluv.

Blockchain ETH je také místem, kde vznikají non-fungible tokeny (NFT), které jsou považovány za budoucnost umění a duševního vlastnictví. A přilákal i velké množství vývojářů, kteří nadále přicházejí s novými funkcionalitami, které může tento typ blockchainu nabídnout. Platforma ETH tak je v podstatě jakýmsi veletrhem, kde najdete vše, co kryptografický průmysl nabízí nebo na čem pracuje. 

Veškeré transakce na ETH byly až do včerejška potvrzovány metodou PoW. To bylo kritizováno nejen ze stran environmentalistů, ale i jednotlivých vlád, které si daly za cíl snižovat uhlíkové znečištění naší planety. Mechanismus ověřování transakcí metodou PoW spotřeboval ročně tolik elektrické energie jako celé Čile. Pro lepší srovnání, jedna transakce v prostředí ETH spotřebovala tolik energie, kolik spotřebuje průměrná domácnost za necelých 7 dní.

Co Merge mění a co naopak zůstalo beze změny?

Dlouhodobě očekáváná změna konsenzu ověřování transakcí tak přináší hlavně velmi výrazné snížení spotřebované energie. Podle odhadů Ethereum Foundation (skupina vývojářů, která dohlíží na blockchain ETH) Merge sníží energetickou náročnost celého systému až o 99,95 %.

Odhad spotřeby elektrické energie po přechodu na Proof of Stake | zdroj Ethereum Foundation

Těžaři už totiž nemusí soutěžit prostřednictvím složitých matematických operací o právo na validaci bloku s transakcemi, za které by získali nové tokeny s Ethery. Při PoS ověřují transakce tzv. validátoři, kteří musí složit a uzamčít 32 ETH, aby získali právo na samotné ověřování transakcí. Nyní tak již mezi sebou nemusí soutěžit velké množství výpočetní techniky, díky čemuž výrazně klesne spotřeba celého blockchainu. 

Zároveň původní konsenzuální mechanismus ověřování transakcí PoW přinejmenším brzdil značnou část investorů, kteří používali jako argument pro neinvestování do kryptografického průmyslu jeho velkou energetickou náročnost. Nechtěli totiž porušovat environmentální, sociální a obchodní nařízení, která se často označují zkratkou ESG. Společnostem tak již nyní v případných investicích nebude bránit vysoká spotřeba energií.

Přesto, že převážná část komunity očekávala, že plánovaný Merge by mohl zrychlit a zefektivnit transakce, tak se ale nestalo. I po sloučení blockchain ETH zpracuje jen pár desítek transakcí za vteřinu. Pokud tedy budete chtít provádět transakce na ETH, i nadále se obrňte trpělivostí, zatímco transakce typických platebních karet jsou zaúčtovány v rámci sekund, maximálně tak minut, transakce na blockchainu ETH může trvat několik hodin, klidně i dnů. Zrychlení a lepší škálovatelnost celého systému má teprve přinést další budoucí upgrade. Až společně s tímto upgradem zároveň vznikne tlak na snížení transakčních poplatků na Ethereu. Tzv. poplatky za plyn tak po spuštění Merge zůstaly v podstatě beze změny

Co se sloučením změní nebo nezmění pro běžného uživatele kryptoměn?

V tuto chvíli Merge pro drobné investory nemění vůbec nic. Tato aktualizace systému nezavádí mechanismy pro zrychlení zpracování transakcí a nezavádí ani lepší škálovatelnost systému. Pokud vám jde jen o uživatelskou stránku celého blockchainu ETH, tak tuto změnu pravděpodobně ani nezaznamenáte.

I když se podle Ethereum Foundation budou bloky metodou PoS ověřovat zhruba o 10 % rychleji, jedná se o poměrně nevýznamnou změnu, kterou uživatelé nejspíš ani nepostřehnou. Ethereum Foundation zároveň uvedla, že: 

„Merge je změna konsensuálního mechanismu, nikoliv rozšíření kapacity sítě a nepovede ke snížení poplatků za plyn. Finality může nabídnout dodatečné bezpečnostní záruky, ale transakce výrazně nezrychlí.“

Merge nesníží poplatky za transakce

Včera spuštěný upgrade Paris, díky kterému celá platforma přešla z PoW na PoS, nezaváděl žádné další funkcionality, které by mohly  zlevnit poplatky za transakce. Tzn., že za aplikace provozované na platformě ETH budou uživatelé i nadále platit značné poplatky za plyn (a těch je mnoho).

Na to, jak byl včerejší Merge dlouho očekávanou událostí a fanoušci si od něj slibovali přelomové změny, tak po něm panuje na kryptografickém trhu mírné rozčarování, což se zároveň negativně promítá do kurzu ETH, který od včerejška ztratil zhruba 10 %. Samotný Merge tak běžným uživatelům přináší pouze dvě věci. Těm, kteří se zdráhali investovat do ETH kvůli jeho energetické náročnosti, tak nyní již v potenciální investici nic nebrání. Ethereum je od včerejška s nadsázkou "zelené". Druhý rozměr, který Merge přinesl je ten, že proklamované regulace ze stran jednotlivých vlád, by se již teoreticky nemusely týkat ETH. Za předpokladu tedy, že vládám jde opravdu o snížení uhlíkové stopy tímto segmentem trhu a nejedná se jen o zástupný důvod.

Pokud se i v čase ukáže, že Merge byl krok správným směrem, že nenastaly žádné problémy s historickým řetězcem transakcí, a že případné forky byly neúspěšné, lze očekávat, že i přes aktuální propad hodnoty ETH dojde k jeho opětovnému růstu, který může být i výraznější. Nicméně uživatelé, kteří včerejším sloučením ztratili v ETH důvěru, anebo ti uživatelé, kteří si zakládají na výrazně větší rychlosti či škálovatelnosti, mají stejně jako před sloučením stále k dispozici levnější alternativy, jako jsou platformy Solana a Avalanche, které jsou některými považovány za tzv. "zabijáky Etherea".


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Přečtěte si více o Ethereu



Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

09.02.2024Co pro spotřebitele změnila letošní novela energetického zákona ERÚ (Energetický regulační úřad)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688