Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  16.09.2022 11:31:11

Světová banka: Riziko globální recese v roce 2023 dále roste


Analytici Světové banky ve své poslední aktualizaci globálního ekonomického výhledu varují, že riziko globální recese pro příští rok dále roste. Hlavním důvodem jsou kroky hlavních centrálních bank zamířené vůči vysoké inflaci. Postupují navíc nebývale synchronně, tak jak to nebylo k vidění v posledních 50 letech. Analytici SB i přes dosavadní rychlé tempo růstu a očekávání jeho pokračovaní odhadují, že na vrácení inflace na předcovidové nízké úrovně to stále stačit nebude.

Investoři počítají s tím, že hlavní centrální banky potáhnou průměrné nastavení sazeb v příštím roce směrem nad 4%, což bude znamenat 100procentní nárůst oproti průměru z roku 2021. Nehledě na tento růst by se mohla jádrová inflace v příštím roce stále pohybovat v průměru nad 5%, což bude i nadále téměř dvojnásobek oproti předchozímu pětiletému průměru.

Analytici SB míní, že pro zatlačení inflace směrem k dlouhodobým cílům budou muset centrální banky ještě přitvrdit a zvýšit průměr o další 2 procentní body. Jejich snahy budou ve finále úspěšné a inflaci se podaří dostat pod kontrolu, ale je možné, že to vyvolá na finančních trzích vedlejší tlaky, které přispějí k poklesu globálního HDP. Ten by v příštím roce mohl zpomalit svůj růst až k 0,5%. Ve vyhodnocení "per-capita" by to znamenalo kontrakci o 0,4%.

Pro odvrácení nastíněného negativního scénáře se budou muset centrální banky a vlády odklonit od snah zpomalit poptávku a zaměřit se na podporu produkce formou investic a zlepšování produktivity.

Podle analytiků SB je zjevné, že zpomalováním růstu prochází 3 hlavní ekonomiky světa (US,EU a Čína). I relativně malý negativní hit pro světovou ekonomiku může v příštím roce vyvolat obecnou recesi.

Podle analytiků je nyní nepříjemné to, že prostor pro odvrácení případné recese přes proticyklická podpůrná opatření je omezený kvůli vysoké inflaci a už omezenému prostoru ve fiskální sféře. 



Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688